PPP - prebranac, podvarak i proja

Pošto sam već ostavila recept za "tradicionalnu" ili "običnu" gibanicu rešila sam da na blog ubacim i neka druga prilično "tradicionalna" jela na možda malo drugačiji način. Samo pre nego što krenem da vam kažem da ako volite "naopake" stvari obavezno svratite do Maje i pogledate njenu naopaku gibanicu :)


Ne znam da li imate naviku koristiti suve šljive u slanim jelima... mi jako volimo jer daju jelu onaj dimljeni ukus kao da unutra ima slaninice a ova jela su u posnim varijantama tako da... toplo preporučujem. 
Naravno uzgred možete ispeći i koju šniclu ili kobasicu ali ja mislim da su prebranac i podvarak dovoljni i sami za sebe.


I umalo da zaboravim, ako imate obavezno ova jela pravite u glinenim posudama a ako ih nemate trk na pijacu i kupite ih jer nisu skupe a razlika u krajnjem ukusu je očigledna. Naime prebranac sam pravila i u glinenim posudama i u vatrastolnoj i bilo je to na kraju totalno drugo jelo iako sam sve radila isto (mislim tu razliku je primetio sinkić probajući i jedno i drugo pa me pitao da li sam radila po istom receptu i konstatovao da se jako razlikuju... dobar smisao za ukus sa nepunih 10 godina ;) )...



PREBRANAC
(za 4 osobe)

500 g pasulja (tetovca)
600-700 g crnog luka
1 lovorov list
100 g suvih šljiva
50-60-70-80 ml ulja
1 kašičica ljute mlevene paprike
morska so


Način pripreme:
Pasulj sam potopila u dosta vode i ostavila preko noći. Sledećeg dana prosula sam tu vodu, nalila svežu, stavila na ringlu, kada je provrilo prosula sam tu vodu sipala novu i nastavila sa kuvanjem (dodala sam i lovorov list) dok pasulj nije bio al dente. Onda sam isključila ringlu i ostavila pasulj u toj vodi u kojoj se kuvao.
U međuvremenu isekla sam luk na rebarca i na malo većoj količini ulja (mislim od one koju obično koristim) pržila dok nije postao staklast. Posolila sam ga i posula alevom papirkom.
Suve šljive sam iseckla na rezance.


U glinene posude na dno sam stavila po malo luka, onda sloj pasulja, malo šljiva, opet luk, pasulj, šljive i sve zalila sa vodom u kojoj se pasulj kuvao.
Da bih izbegla prljavu rernu na kraju svaku glinenu posudu sam stavila u aluminijumsku foliju ali tako da je kao u "čamcu"... da ako eventualno nešto kipi iz činije ide u foliju a ne rernu... I znači na 200 stepeni pekla sam jedno sat vremena tj. dok tečnost nije isparila a pasulj fino porumeneo.


PODVARAK
(za 4 osobe)

1 kg kiselog kupusa-ribanca
2 glavice crnog luka
2-3 čena belog luka
50 ml pirinča
100 g suvih šljiva
1 kašičica ljute mlevene paprike
1 ljuta papričica
100 ml ulja
morska so
lovorov list


Način pripreme:
Kupus sam dobro oprala i ostavila da se ocedi a u međuvremenu sam na ulju propržila luk seckan na rebarca. Kada je luk omekšao dodala sam ljutu papričicu (seckanu na kolutove) i beli luk a par trenutaka kasnije i kupus. Sve zajedno, stalno mešajući, pržila sam na jačoj vatri nekih 15-ak minuta tj. dok kupus nije blago omekšao. Onda sam dodala so, alevu papriku, pirinač i suve šljive pa još kratko sve propržila.


U glinene činije sam rasporedila kupus, zalila sa malo vode svaku posudu, opet "ušuškala" u alu foliju i pekla nekih 1-1,5 sata na 200 stepeni tj. dok tečnost nije isparila a kupus fino porumeneo.


PROJA

Proja koju sam pravila uz podvarak je ona tanka, "siromašna"... samo kukuruzno brašno, so, susam i voda... može i malo ulja ali i ne mora. Recept za nju već sam ostavila ranije samo sada da ga nađem....Evo možete ga videti ovde...

22 comments:

Opasna said...

Zna dete šta valja! Ja sve u rerni pravim u zemljanim sudovima - musake, đuveče, pilave - em je zdravije, em je ukus bolji, em se lepo servira. O prebrancu da ni ne pričam - njega razlijem u više manjih posuda (porcijašica), pa idu i u zamrzivač.
Mnogo ti je lep prebranac, sviđa mi se kako su se zrna očuvala. Nikada nisam probala sa suvim šljivama, ali ne znam da li bi to moj tinejdžer prihvatio - prilično konzervativan ukus ima....

What's for dessert? said...

Naziv posta je odličan i bilo bi zanimljivo da si ostavila samo ppp. Prebranac je mljac!

Nevena said...

Zvuci fantastikus! Obavezno ću da probam jer i ja obožavam suve šljive u slanoj varijanti.
Fotke su divne!
Hvala na ideji!

Snježa said...

I meni se sviđa stavljati suhe šljive u slana jela, npr. pašticadu ne mogu zamisliti bez suhih šljiva. Prebranac volimo i ja i djeca ali, mm ne! U njega grah mora biti "na kašiku" kako to on kaže! Podvarak nisam odavno pravila ali se sa sjetom sjetim maminog s domaćom kokom:)
Prekarsno, uživam u tvojim postovima i sličicama!

Milin kuvar said...

Ja se baš spremala ovih dana da napravim prebranac, dok jos ima smisla zbog proleca koje na se nećka. Mi u kući uglavnom pravimo od crvenog pasulja, po navici koja je ostala od bake. Obožavam i taj od crvenog ali sam uvek žudela za prebrancem od belog pasulja pa sam ga uvek rado jela kod drugih :) Super ti izgledaju i podvarak i proja!

Taci said...

Odlicni su ti recepti i svidja mi se dodatk suvih sljiva.
Kada si postavila gibanicu, videh da si prokomentarisala za'obicna jela'. Svako obicno jelo moze biti u isto vreme vrhunsko i drago mi je sto si resila da ipak nesto napises i o tome. :)

Tamara said...

Zaista jako fino izgleda! volim koristiti suhe šljive u sličnim jelima, a znam da je glinena posuda vrh, samo što još nisam nabavila. Sinkić je već postao pravi gurman :)

Poljubi kuvaricu said...

Takodje volim da dodam pirinac u kupus, ideja sa suvim sljivama je fenomenalna...a proja bez obzira sto je siromasna Je idealna uz ovako pikantna i jaca jela. Moja baka npr.skoro uz svako jelo umesto hleba jede palentu...sto je slicno....

Petra Kranjica said...

Super izgleda. Zdjele su ti prekrasne.

Zoka said...

Divan trojac. Ja suve sljive volim obmotane suvom slaninicom pa malo proprzene. Joj, ubijaš me. Sad cu ostatak dana da mislim na te bezobrazno kalorične šljive. :)

Maja said...

Draga, podržavam tvoju ideju sa tradicionalnim jelima kojima dodaješ svoj touch! Ovo zaista izgleda fantastično :) Obožavam glinene posudice, imam samo jednu, nabavila sam ju na sajmu, bila je skupa, ali u njoj ovakve stvari, pa čak i riba ispadaju vrshunski, potpunog okusa!
Suhe šljive inače koristim sa mesom, nisam ih nikada probala dodavati u ovakvoj kombinaciji, svakako si me oduševila s ovim da ću baš probati :)

Gordana said...

Kako dobro izgleda! Uvijek sam za tradicionalna jela. Posude su predivne kao i cijela prezentacija. Divno!

Irena said...

Sve ti izgleda FANTASTIČNO! Udavila bih se u tome.

Monika said...

Ni podvarak ni prebranac nisam nikad probala. Baš su prava zimska jela, a posebno mi se sviđa dodatak suhih šljiva. A proju ću već ovaj vikend nadam se isprobati. Baš mi se sviđa!

Miki said...

Volim suve sljive u slanim jelima, ali retko se setim da ih stavim. :( Prebranac bas, ali bas obozavamo, a podvarak nikako ne volimo... I ja i dragi ne podnosimo kupus, ali potrudicu se da ga zavolimo... :)
Predivne fotke!

Gaga said...

Podvarak spada u moja omiljena jela. Čak mogu da ga jedem za sva tri obroka, sem užine. :) Još kad se tome doda i prava seljačka proja, mmmmmmm :)

Branka - byB said...

Sviđa mi se ovaj PPP trio. Prebranac me posebno mami da ga čim prije probam. Suhe šljive i ja volim staviti u slana jela i baš su odličan dodatak okusu, posebno su mi drage u mesu divljači. Sinkić je odličan, on je već pravi majstor za dobru hranu, bravo !

Miki said...

Olja, imas nagradicu kod mene.. :)

Knjiški Moljac said...

Prebranac sam spremala samo jednom i nije mi baš najbolje uspeo....
A glinene posude su nezamenljive za pripremu takvih jela! Sarma u zemljanom loncu je savršenstvo :)
Odličan trojac!

mamajac said...

Podvarak obožavam ali drugačije ga spremam, a opet slično. SpremiZato je meni sasvim ok postavljati recepte i za ta "obična" jela. To nam je svima najbliskije, a recimo nikad se ne bi setili da napravimo neku malu promenu, dok ne vidimo ili ne probamo kod nekoga. Moj podvarak čeka bar mesec i kusur dana da ga sredim i objavim, po svoj prilici biće u sledećoj sezoni kiselog kupusa :))))
Proja i meni ide savršeno uz bilo koje jelo od kiselog kupusa, i to baš ta tanka, sa puno korice i minimalno sredine.
A prebranac iako obožavam, nisam nikad pravila klasičan. Neku varijaciju jesam, sa paradajzićima, ali moram i onaj naš sa tonom luka...
Fotke prelepe!

Ime Hrane said...

Jako mi se dopada ovaj posni podvarak! Nisam nikada dodavala suve šljive u slana jela, nekako ne volim da mešam slatke i slane, voćne i povrćne ukuse, u većini slučajeva ja sam za čistu klasiku. Takva sam :) Međutim, ove šljive su mi baš zanimljive zbog mirisa dima. Da li se oseti ukus suve šljive u podvarku ili samo miris dima?

Ja u kuhinji... said...

Ime Hrane: Pa sad ne znam da ti objasnim da li se samo oseti miris ili i ukus ;) ali najbolje je da probaš pa da vidiš da li ti se dopada... možeš par suvih šljiva staviti u neki delić posude kad praviš podvarak pa probati...

Post a Comment