Morski meni...

Pre par dana vratili smo se sa mora. Punili smo baterije mesec dana i zaista se nauživali i više nego što smo mislili... Iako smo otišli vrlo neočekivano (u dva dana se spakovali i otišli) sve je bilo savršeno a povratak u Beograd doneo je opet hiljadu i jedno s.... svakodnevice. Dok ne sredim slike pogleda sa mora evo jednog posta o par vrlo jednostavih recepata koje smo tamo pravili.
Mi ne idemo na more na luksuzno letovanje ili šta ja znam gde već u malu trošnu vikendicu (koja je za nas kućica iz bajke) ali eto i pomoću "štapa i kanapa" uspeli smo da uživamo u morskoj hrani...
Na pristaništu u Herceg Novom postoji prelep restoran i uvek sam sa čežnjom gledala đakonije koje tamo služe ali ovog puta prolazeći uspela sam da vidim kuhinju i ženu kako iz plastične vangle sipa na ovale rukama neku salatu i kao aranžira... U trenutku sve mi se to prilično smučilo i sve je prestalo da ima toliku draž, a još kad pomislim da ostatke hrane sigurno ne bacaju već "recikliraju"... Ni lignje koje su mi prolazile pored nosa nisu me doticale jer nekako više volim sve napraviti sama prvo zato što znam šta jedem, drugo zato što uživam u spremanju hrane, treće jer i nemam para za jedenje po restoranima a i shvatila sam da je najveći luksuz sam sebi spremiti finu hranu...
Pošto smo na put krenuli na prečac ponela sam sa sobom sve što sam imala u frižideru tako da je krompir i luk iz ovih recepata putovao 600 km zajedno sa nama... a začini su skupljani na licu mesta i to mi je specijalno gust jer sveže začine obožavam a kući ih nemam (osim bosiljka)... Limun da i ne pominjem... poslednjeg dana sam ga kao hipnotisana gledala i uživala u njemu s tugom što ga neću videti do... ko zna kad i ko zna gde...
Pa da krenem ja bolje sa receptima mada slike mi i nisu nešto ali, ali...

KROMPIR SALATA SA LIGNJAMA



Potrebno je:

500 g belog krompira
1 glavica crvenog luka
500 g seckanih i očišćenih lignji
6 čena belog luka
1 limun
1 grančica ruzmarina
1 list lovora
veza svežeg peršun lista
200 ml maslinogo ulja
200 ml belog vina
morska so


Način pripreme.
Krompir sam oljuštila, iseckala na kockice i kuvala oko 15 minuta u slanoj, ključaloj vodi.
Za to vreme na malo maslinovog ulja propržila sam par čena belog luka a onda dodala oprane iseckane lignje i malo ruzmarina... Posle par minuta sam posolila, dodala lovorov list i malo belog vina. Dinstala sam još par minuta a onda kada je krompir bio gotov u posudu za serviranje na dno sam stavila crveni luk seckan na pera, poliven maslinovim uljem i posut solju... onda sam stavila krompir a preko lignje sa sve sokom koji se stvorio... Od gore su još išle kriške limuna i peršun list...


Kada se sve malo prohladilo bilo je spremno za papanje uz dodatak još malo mešavine maslinovog ulja, belog luka, peršun lista, limunovog soka i soli...

KROMPIR SALATA SA TUNJEVINOM


Ovaj recept je isti kao i onaj sa lignjama samo što umesto lignji i svega onoga što ide uz njih ide konzerva tunjevine.


RIŽOTO SA MORSKIM PLODOVIMA


Potrebno je:

500 g pirinča
500 g morskih plodova
2 velika paradajza
300 g pasiranog paradajza ili soka od paradajza
300 g belog vina
1 glavica crnog luka
6 čena belog luka
1 lovor list
grančica ruzmarina
šaka pinjola (opet skupljenih u prirodi)
morska so
maslinovo ulje


Način pripreme:

Na malo maslinovog ulja prodinstala sam pinjole sa sitno seckanim crnim lukom a onda dodala ruzmarin i lovorov list pa zatim i morske plodove. Kada su se malo ukrčkali dodala sam malo belog vina a nešto kasnije i oljušten i sitno iseckan paradajz te so... Kada se malo ukrčkalo dodala sam pirinač a nešto kasnije zalila sa malo belog vina.
Narednih 20-ak minuta na smenu sam dodavala po malo soka od paradajza, belog vina i vode dok pirinač nije skoro skroz omekšao, naravno vrlo često mešajući.
Pred sam kraj dodala sam sitno seckan beli luk i peršun list (soli po potrbi), poklopila i ostavila nekih 10-ak minuta a zatim servirala sa kolutom limuna...

ŠPAGETE SA KOZICAMA


Ovaj recept je vrlo sličan ovome samo što nisam stavljala tikvice...

8 comments:

Ebba said...

ajmee, sve je preedivno, obožavam ovakva jela, i fotke su ti krasne, pune boja i topline, uspjela si prenijeti dojam :))) I ovakva ljetovanja u, kako ti kažeš - trošnoj vikendici, su najljepša ljetovanja, za uživanje ne treba puno, bitno da je prirode i mora ili planine! :)) Još nešto, slažem se s tobom i kad kažeš da je najbolje kad skuhaš sama i znaš što jedeš, niti ja nemam povjerenja u restorane, pa mogla bi reć da mi se pomalo i gadi pomisao na jedenje u restoranu.. iako skoro nikad ne jedem, pogotovo u ribljem.

~Lexibule~ said...

Quelles Magnifiques couleurs:))xxx

Ruza123 said...

U pravu si za odmor!ako planiras sve krene naopacke ,ovako je puno ljepse sto tvoje slike i pokazuju !!mislim da je najljepse kada se ustanes i legnes kada hoces i poptpuno se prepustis prirodnim drazima ljeta ,mora,sunca,hrane koje u ljetnom periodu ima jao puno !!samo me interesuju cijene domacih proizvoda kao povrce,riba ???da li je cijena veca zbog turizma ili se moze nesto jeftinije naci ??

Casa de vainilla said...

Meni ovo deluje "prste da polizes" i rado bi ti dosla u goste :))) Sto se restorana tice, ne smem ni da mislim sta se sve desava sa hranom pre nego sto je dobijemo jer bi u protivnom prestala jesti bilo gde... kad sam videla pripremu bureka u jednoj pekari godinama posle toga nisam mogla da zamislim da ga jedem :(

Κάθαρσις said...

Mi smo skoro 30g ljetovali u vlastitoj vikendici u Umagu i tako smo posve izgubili naviku da idemo u hotele za ljetovanje. A kao što sam napomenula u svojem postu, strahote se događaju u hotelskim kuhinjama. Naravno da se reciklira sve i preporučam svima da u hotelima i restoranima nikada ne jedu: pohano meso, meso prekriveno raznim umacima, mljeveno meso, kolače - kako god bili lijepo prezentirani (isto vrijedi i za slastičarnice). Ovo što si radila prefino je i vidim da ste jeli odlično, zdravo, svježe....... (Herceg Novi je krasan!).

Federica said...

ciao!grazie della tua visita!!!

bellissimo questo post..adoro il pesce!!complimenti!!

Monika said...

krasan morski meni! drago mi je da ste se nauživali i odmorili. povratak u svakodnevicu nakom lijepog odmora uvijek je šok, ali što ćemo...

Nada said...

Sve morsko obožavam, sve..a ova tvoja jela( sve do jednog) i slikice, mi izazivaju žlijezde slinovnice, prosto rečeno..Mi se na moru često hranimo u restoranima, gledala sam i sama kako oni to pripremaju, zato ja ne vjerujem, iskreno, da ponovno prodaju hranu koja je već nekome bila u tanjuru..bar ne na našem dijelu obale i mora..

Post a Comment