Sarmice od vinove loze punjene prosom


Jako lagano i fino jelo a ako se izuzme kiselo mleko kao preliv i posno. 
Ne moraju sarmice uvek biti od zelja (ili blitve) i ne moraju se uvek puniti pirinčem (ili mesom) ;)

Potrebno je:
(za 3-4 osobe)

teglica od 500 g konzerviranih listova vinove loze

za fil:
250 g prosa
2 srednje glavice crvenog luka
2 srednje šargarepe
morska so, biber
maslinovo ulje

za serviranje:
kiselo mleko


Način pripreme:
Priprema fila: U tiganju sam na laganoj vatri (poklopljeno) dinstala sitno seckan crveni luk (posoljen) dok skroz nije omekšao i postao gotovo sladak. Na pola puta sam mu dodala sitno rendanu šargarepu.


Paralelno s tim u šerpici sam prvo na suvo prepekla malo zrna prosa, stalno mešajući, onako dok nije počeo da se oseća orašast miris, a onda prelila sa 500 ml vode, smanjila vatru, posolila, i poklopljeno kuvala 15-ak minuta tj. dok proso nije upio svu vodu a zrno omekšalo. U kuvani proso dodala sam pripremljeni prodinstan luk, još malo posolila i pobiberila i sve dobro promešala.


Pravljenje sarmica: Lišće vinove loze sam dobro oprala a onda na sredinu svakog lista stavljala po kašiku fila i motala kao na slici... Sarmice sam ređala u keramičke posude (a može i u šerpicu ako ćete ih kuvati na ringli).


Kada sam umotala sve sarmice ostatak fila sam sačuvala za serviranje a sarmice sam prelila vodom da ogreznu, i sa malo maslinovog ulja, pa stavila u rernu na 220 stepeni i nekih 40-50 minuta. Posle tog vremena isključila sam rernu i ostavila ih još 15-ak minuta unutra a zatim servirala.


Serviranje: Na dno tanjira stavila sam malo fila, zatim poređala sarmice i prelila ih sa malo kiselog mleka.

6 comments:

JeuneFille said...

Je l' mogu ja Vama da kažem da Vas volim? :D Spasili ste me! Moram da menjam ishranu i mnogo toga moram da izbacim, a ne volim meso koje je dozvoljeno, a njega mogu da jedem samo uz hleb i kilo nekog sosa, preliva, čega god kako bih uopšte i mogla da ga jedem, ali volim sarmice, a nemam uslova da ih pravim, a ovo je super, jer sve je povrće, iako šargarepu ne bih smela, zažmuriću i praviti ovo pošto mi je proso dozvoljen kao i sve ostalo u receptu. Sjajno! Sjajni recepti, sjajne ideje i sjajni Vi!

Petra Kranjica said...

Super izgleda, jedino što kos+d nas nema za nabaviti ukiseljenih listova vinove loze.

JA U KUHINJI... said...

Jeune Fille: :)))) Veliko HVALA tebi... Zadovoljstvo mi je ako sam pomogla :))

JA U KUHINJI... said...

Petra Kranjica: Ja sam mislila da ih ni kod nas nema jer sam dugo tražila a onda konačno pronašla u SuperVeru i oduševila se... Ako imate neku prodavnicu sa grčkim proizvodima potraži, možda se iznenadiš i nađeš ;)

Anonymous said...

Mene sarmice od vinove loze momentalno podsete na detinjstvo. Jeli smo ih cesto, ali koliko se ja secam, pravile su se od svezeg lista, ne ukisenjenog. I naravno sa dobrim kiselim mlekom. Jos ko je imao srece da mu je ovcije mleko dostupno - nista lepse... Sad vidim da sam verovatno bila u zabludi, jer ove sa prosom su definitivno lepse i bolje od onih sa mesom.
Delim misljenje Jeune Fille, iako nemam nikakvih restrikcija u ishrani. Ovo je blog sa najinovativnijim i ipak jednostavnim receptima. Svetlosna godina ispred teskih recepata sa gomilom nepotrebnih namirnica.

Anonymous said...

Oldično i u pravo vreme

Post a Comment