Punjena focaccia sa spelt brašnom


Pre par nedelja stigao mi je poklončić od Tanje sa bloga Tanja's Cooking Corner i jako me obradovao, samo što ja nikako da nađem vremena i posvetim mu punu pažnju... Draga moja Tanja veliko ti HVALA na predivnom poklonu... moraću zaista opet početi da zapisujem recepte na klasičan način ;) jer ima i to svoje draži.


Recept koji vam danas predstavljam je punjena focaccia pravljena od spelt brašna... Punjenje je po želji, ja sam imala šalot (luk), plavi sir i kulen pa sam to i stavila a bilo bi dobro da imate i malo rukole ili mini paradajza (da da malo svežine), a možete staviti i pečurke ili... ma po želji i ukusu...

Potrebno je:
(za 2 pleha tj. 4 manje fokače)

za testo:
260 g brašna od spelta (pira)
260 g mekog belog brašna
kesica suvog kvasca
kašičica smeđeg šećera
kašičica, ravna, soli
300 ml tople vode


za punjenje:
3-4 šalota (luk)
oko 100 g pršute, kulena ili slično
125 g plavog sira
malo paradajz koncentrata
maslinovo ulje
krupna morska so
malo suvog origana


Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam sve suve sastojke za testo, promešala pa polako dodavala vode i zamesila glatko testo. Ostavila sam ga da naraste a onda premesila, podelila na 8 delova i tanjila u pravougaonike dimenzija oko 25x15 cm.


Na polovine testa stavljala sam po malo paradajz koncentara, kulena, šalota (seckanog na kolutove) i mrvljenog plavog sira a onda preklapala drugim polovinama, utapkala ivice da se ne otvore, premazala maslinovim uljem, posula kolutovima šalota i krupnom solju te pekla oko 25 minuta na 200 stepeni.
Kada sam izvadila iz rerne još sam malo poprskala maslinovim uljem, posula suvim origanom i služila.

14 comments:

Anja said...

Punjena baš po mom ukusu. ali istina, pasalo bi malo paradajza ili rukole, makar mi to nikako ne umanjuje sigurno fini okus, ja sam uvijek za ovakve međuobroke ili dodatke jelu ;)

Cica said...

Iako bih izostavila luk, svidja mi se recept i ideja za punjeno testo :)

Bjanka said...

A gde uopste nalazis salot?

Ja u kuhinji... said...

Bjanka šalot imaš u MAXI-ju.

Petra Kranjica said...

Genijalno izgleda, moram isprobati.

Tamara said...

nisam nikada radila s pirovim brašnom, ali znam da bih bila oduševljena. ovo je fantastično!

Zoka said...

U, ovo je odlično. Moram da probam.

Jovanka Baštovanka said...

mmmm, pa da, znala sam da ce mi se svidjeti =)

Mirjana said...

Za šalot sada prvi put čujem...baš si me zainteresovala. A gde nalaziš pirovo brašno? Baš lepo izgleda.

Bjanka said...

Ja sam jednom pre pola godine nasla u metrou i kupila dzak (manji) tako je jedino bilo moguce... Nisam videla u maxiju (bar ne u onom u srpskih vladara) a ni u ovim manjim po Vracaru... Cesto menjam salot sa crvenim lukom (u nefostatku), ali ne moze da se poredi ni slast, ni efekat, a narocito mirisi posle jela! Salot je zakon!

Ja u kuhinji... said...

Mirjana pirovo brašno kupujem u Merkatoru ili biošpajzu...

tanja said...

Jako mi je drago da ti se poklončić dopao ♥
Focaccia sa spelt brašnom, e to je idealno za mene, pravim preko vikenda :)

Branka - byB said...

Ova foccacia mi je jako dobro, baš mi se sviđa kombinacija sastojaka i rado bih komadić i to odmah ! :)
Jako lijep poklončić, od kada su nam svi recepti dostupni na internetu često mi nedostaje ono pisanje u tekicu.

Cinnamon and Thyme said...

Ja baš volim pirino brašno. Sad ga stavljam svuda :). Čini mi se, da imaju stvari onda pun ukus :). Divan receptič!

Post a Comment