Rižoto Milanese


 Risotto Milanese obično se služe sa Osso Buco-om ali meni je sasvim dovoljan i fin i sam za sebe a i sa ovim ražnjićima se i više nego slaže...


Potrebno je:
(za 2 osobe)

za rižoto:
1 manja glavica crnog luka
2 čena belog luka
50 g putera
malo maslinovog ulja
200 ml pirinča (najbolje carnaroli a može i drugi)
350-400 ml pileće supe
50-100 ml suvig belog vina
1 g šafrana
pola veze svežeg peršun lista
60 g sveže rendanog parmezana
morska so


za ražnjiće:
500 g piletine, bez koske, od batka i karabatka
oko 100 g pancete
malo morske soli


Način pripreme:
Priprema rižota: U šerpicu sam stavila puter i malo maslinovog ulja pa stavila na ringlu da se greje. Kada je blago krenulo da peni dodala sam jako sitno seckan crni luk i samo zgnječena 2 čena belog luka. Posolila sam i donstala oko 5 minuta tj. dok luk nije omekšao. Onda sam dodala pirinač i stalno mešajući pržila ga par minuta tj. dok nije "pobeleo". Dodala sam i šafran.


U nastavku sam često dodavala malo po malo tečnosti tj. naizmenično tople supe i vina i kuvala na laganoj vatri jedno 15-20 minuta otklopljeno, stalno mešajući, dok pirinač nije omekšao. Kada je omekšao dodala sam parmezan i sitno seckan peršun list, sve sam dobro promešala, poklopila i sklonila sa vatre pa ostavila jedno 5 minuta a onda servirala.


Priprema ražnjića: Meso sam odvojila od koske, isekla na kockice a onda držala u rastvoru kašičice soli i 300 ml ledene vode oko 2 sata. Meso sam onda dobro ocedila, obrisala i ređala na štapiće za rašnjiće zajedno sa listovima pancete. Grill tiganj sam dobro zagrejala a onda utišala vatru i stavila ražnjiće te s vremena na vreme okrećući pekla po par minuta sa svake strane tj. dok slaninica nije fino porumenela.




Serviranje: Na tanjir za serviranje stavila sam rižoto, malo parmezana i peršun lista od gore a sa strane po koji ražnjić.


Recept šaljem Dilajli sa blogom Svaštarica, kao svoju ulaznicu, za igru ajme' koliko nas je jer je ovomesečna tema šafran.


Ovaj, moj, recept objavljen je u šestom broju časopisa REPETE...

20 comments:

Dzoli said...

dakle ako mene pitas i ja bih rado ovu slaninicu:)Mada i risoto0 ti ej odlicno uspeo;)

Dunja said...

Krasan rižoto, a ovaj ražnjić... slanina i tamno pileće meso, super.

Sweet Corner said...

Obozavam ga, a tvoj izgleda fenomenalno!

Snježa said...

Prekrasno,... koja boja!!!
Rižota su mi najdraža jela i za pripremanje i za papanje! Izvrsna kombinacija s ovim fantastičnim ražnjićima!

Irena said...

Fenomenalno,nesto sto jako volim!

Κάθαρσις said...

Rižoto je naoko jednostavno jelo, ali dobar rižoto treba znati napraviti. Ovakvi mi se najviše sviđaju i meso mi je samo nepotrebni dodatak. Muškima je, naravno, rižoto dodatak:) Divno.

tanja said...

Fantastično, meni bi rižoto bio sam po sebi dovoljan, ali mom dragom bi ovaj fini ražnjić bio JAKO dobrodošao :D

Maki said...

Uvek za rizoto...super je!

kranjica said...

Obožavam rižoto Milanese. Krasno izgleda.

Anonymous said...

Kao što nema punjenih nogica za Ose buko tako nisam dugo videla šafran. Verovatno ga ima po radnjama zdrave hrane. Moja majka ga je stavljala i u supu, kad joj ne bude dovoljno 'oranž' pa da nas zavara:-)))

Branka - byB said...

Vjerujem da se rižoto dobro slaže sa ražnjićima ali meni se čini da mi ništa uz njega ne bi trebalo. Jako mi dobro izgleda i sve skupa je jedan i više nego ukusan i doar ručak !

maxivida said...

Pre izvesnog vremena sam prvi put napravila rižoto s butternut tikvom. Prste da poližeš! I ovaj tvoj izgleda zanosno :)

Miki said...

Jako volim ovo jelo za rucak! Divno!!! :)

Zondra Art said...

Odlično! Rižu jako volim, ali ni ražnjići ne zaostaju! Super ručak!
Lijep pozdrav:)

Tamara said...

izgleda savršeno kremasto!

Opasna said...

Ma i ne mora ražnjić, dovoljan je ovaj rižoto - izgleda savršeno!

Dilajla said...

Primam na znanje samo mi pošalji sličicu koju želiš da stavim uz tvoje ime,hvala.

Masatera said...

Volim rižu ali mi ovaj ražnjić tako privlačno izgleda :)

Knjiski Moljac said...

Uh, odlican rizoto....ko me tera da nocu gledam tvoj blog, sada sam gladna!

MIRJANA(Ruza123) said...

Fenomenalno,hranjivo,dekorativno,ukusno...lijepo prezentirano,jos samo da mi netko ovako lijepo posluzi...volim tvoj blog zbog fine "papice' i tvoje ideje rado koristim !!!!!!

Post a Comment