Biftek u zelenom umaku


(Michelangelo Buonarroti).

Već 11 godina zvanično, a i još koju "ne zvanično", pripadam sama sebi ;)



A što se recepta tiče nisam htela napisati biftek u pesto sosu jer se ne radi o bosiljku, pinjolama i parmezanu ali zato su tu peršun, indiski orah i paški sir... Doduše htela sam staviti rukolu ali nigde je nisam mogla naći tih dana tako da je i peršun sasvim fino odradio stvar. Mere su manje više odokativne ali ipak mislim da neće biti problem onome ko bude želeo da isproba recept.


Potrebno je:
(za 2 osobe)

2 šnicle bifteka debljine 2 prsta

za marinadu:
1 čen belog luka
2 kašike worcestershire sauce-a
1 kašičica senfa
30 ml maslinovog ulja


za zeleni umak:
veza svežeg peršun lista
2 šake indijskog oraha
1 čen belog luka
2 pune šake fino rendanog paškog sira
maslinovo ulje
malo soli

za prilog:
500 g žute boranije


Način pripreme:
Meso sam pričvrstila kanapom da bi imalo lepši oblik i preko noći stavila u marinadu koju sam napravila tako što sam pomešala sve sastojke za marinadu.


Zeleni umak: U električnu seckalicu stavila sam peršun, indijski orah, beli luk, rendan paški sir i sve fino izmiksala, dodala malo maslinovog ulja pa opet miksala i tako dok se sve fino nije sjedinilo.


Prilog od boranije: Ja sam imala prethodno očišćenu i blanširanu pa zamrznutu boraniju tako da sam je sada samo još 5-6 minuta probarila u slanoj, ključaloj, vodi, ocedila i stavila u činiju. Prelila sam polovinom zelenog umaka kome sam dodala još malo maslinovog ulja i sve dobro promežala.


Meso sam ispekla na grill tiganju (po 4-5 minuta sa svake strane), ostavila ga par minuta da se odmori a zatim stavila na tanjir za serviranje i prelila zelenim umakom, pored stavila boraniju i uživanje je moglo da počne.


Napomena: Ako nemate paški sir može parmezan, ako imate bosiljak ili rukolu može umesto peršuna a ako nemate indijski orah može badem, orah ili pinjole... Kako god u svakoj varijanti ovaj umak je jako fin...

Ovaj, moj, recept objavljen je u četvrtom broju časopisa REPETE...

15 comments:

Irena said...

Volim svaki tvoj ručak! Biftek izgleda jako moćno.

Tamara said...

Biftek savršeno izgleda, a indijske oraščiće volim više od pinjola, super it je ovaj sos

Opasna said...

Neka je sa srećom pripadanje samoj sebi! Ako je ovako dobro jelo u čast "samo" 11 godina, jedva čekam da vidim raskoš srebrne svadbe ;-)

kranjica said...

Super izgleda. Prva asocijacija mi je bila Srek.

Maja said...

Jaaaako dobar umak za biftek! I ja bi prste polizala :)

Casa de vainilla said...

Odlican rucak!

Miki said...

Ovo izgleda bas raskosno - bar meni... Super kombinacija u pestu, dopada mi se! :)

Ana said...

Srecno "pripadanje" ;)

Jos sinoc kada sam na fb-u videla sliku, ostala sam hipnotisana zelenom bojom umaka. Kombinacija sastojaka koja priziva isprobavanje.

p.s. rukolu uvek nadjem u Veru.

Zondra Art said...

Famozno izgleda, stvarno famozno, sve pohvale!

Lijep pozdrav i ugodan vikend ti želim:)

Dunja said...

Kad vidim ovaj komad sočnog mesa, odmah mi se otvori apetit, baš je prekrasan.

Nely said...

Fantastično jelo,ovaj zeleni umak mi je poseban i odmah ga bilježim:)

Branka - byB said...

Čestitam godišnjicu i divnih 11 godina !
Biftek i ovaj prekrasni zeleni umak su baš posebni, sigurno i odlični ! Super mi sve skupa izgleda !

Monika said...

sretna godišnjica! :) biftek jako volim, a ovakvi umaci su često kod nas na stolu, samo svaki put s drugim zelenjem :) super kombinacija!

maslinka said...

Hvala vam cure :)

Dilajla said...

Ručak za prste polizati i tako pun boja, okusa i mirisa.

Post a Comment