Svinjski kotleti sa timijanom

Kotleti obično znaju biti suvi kada se peku ali ako ih spremite na ovaj način dobićete jako fino i sočno meso. A i priprema celog obroka traje oko 40 minuta (najduže traje priprema luka) ako ne uzmemo u obzir mariniranje mesa... Svakako vredi probati ;)



Potrebno je:
(za 2 osobe)

4 svinjska kotleta bez koske
malo maslinovog ulja
par kašika senfa
kašika seckanog peršun lista
kašičica sveže, seckane, majčine dušice
malo belog vina (oko 50 ml)
kockica putera (oko 30 g)
morska so


za karamelizovan luk:
3 velike glavice crnog luka
50 ml maslinovog ulja
malo morske soli
1 kašičica sveže, seckane, majčine dušice
3 kašike worcestershire sauce-a
2 kašike smeđeg šećera


za krompir pire:
4 velika krompira
30 g putera
malo mleka
malo morske soli
karamelizovani luk


Način pripreme:
Priprema karamelizovanog luka: Luk sam isekla na deblja rebra, stavila u tiganj sa maslinovim uljem, posolila i dinstala na laganoj vatri oko 30-ak minuta s vremena na vreme mešajući. (tiganj je bio poklopljen). Posle tog vremena dodala sam šećer, majčinu dušicu i woncester pa još kratko sve zajedno prodinstala.


Priprema pirea: Pire sam napravila potpuno klasično s tim da sam na kraju u njega umešala polovinu karamelizovanog luka i dodala još malo seckane majčine dušice.


Priprema mesa: Kotlete sam stavila u slani vodeni rastvor i držala par sati. (na pola litre vode stavila sam dve kašičice soli). Ovo sam radila da bi meso bilo sočnije kada se ispeče, ako ćete ga držati u slanom rastvoru preko noći onda treba biti blaži a ako ćete kraće onda jači.


Pred početak pripremu pirea meso sam izvadila iz slanog rastvora, obrisala kuhinjskim papirom i sa obe strane premazala senfom a kada je krompir pire bio pred kraj na jako ugrejan tiganj sipala sam malo maslinovog ulja i stavila meso pa pekla po 2-3 minuta sa svake strane (smanjivši jačinu vatre u međuvremenu). Kada je meso bilo prženo prelila sam ga sa malo belog vina i sastrugala sve ono što se uhvatilo na dnu tiganja, dodala onda i malo putera, peršun, majčinu dušicu i sve jako kratko prodinstala.


Serviranje: Na tanjir za serviranje stavila sam onda pripremljen pire, šargarepu kuvanu na pari, meso i od gore ga prelila sa malo sosa od mesa i karamelizovanim lukom, ukrasila timijanom i to je bilo to...


Recept šaljem Lakoj kuharici, u okviru igrice ajme' koliko nas je, čija je tema ovog meseca timijan tj. majčina dušica.

27 comments:

Zondra Art said...

Woow... prekrasno izgledaju tvoji kotleti, kroz ove divne fotografije imam dojam kao da su tu.
Vrlo rado ću ih pripremiti na taj način. Ovo jelo jednostavno poziva da ga se proba.

Lijep pozdrav, svrati na čaj:)

Knjiski Moljac said...

Ovakav ručak bih jela bar jedanput nedeljno! Odlično....

jubistacha said...

Odlično, sve volim. Samo da mi je nabaviti svježi timijan...

Opasna said...

Mnogo dobro jelo, a tek slike..... Sad mi dođu bezveze one moje amaterske koje sam spremila za istu igricu... Nema veze, uživaću u tvojima :-)

Ana said...

Znaci slani rastvor za meso, pamtim!
Karmelisani luk i meso su odlicna kombinacija.

Ms-Jelena said...

Prelepo, moracu da probam :)

Irena said...

Savršen obrok! Slani rastvor pamtim i ja.

Dzoli said...

Odlicna metoda za svinjsko meso.I zaista si lepo iskombinovala sve zacien.Ja recimo neku vrstu govedine koja bi iance morala da se sprema satima preko noci mariniram u iscedjenom kiviju;)Bude jako fino i socno.Valjda kiselina iz kivija rastopi vlakna u misicaima kdo mesa;)nauceno od ejdne korejanke;)

Κάθαρσις said...

Ovo je pravo jelo za mojeg sina - obožava krumpir, pa još u ovoj kombinaciji s lukom!!!

lusitania said...

fantasticno! obozavam ovako spremljeni luk, mesinu ostavljam za druge, ja cu se najesti krumpira i luka!

Tamara said...

zaista sočno i meko izgledaju, a i pire krumpir izgleda jako dobro!

Sweet Corner said...

odlican mi je recept, sve mi izgleda tako fino, rucak za pozeljeti:)

Vali said...

Kakav divan ručak!!! Odusevljena sam, kombinacija je sjajna, luk mi se posebno sviđa! :)

Nataša said...

Uh, Maslinčice, divan ti je ručak! :)
Mene je boja mrkve opčinila :)

What's for dessert? said...

Fini, prefini ručak!! Obožavam kotlete.

kranjica said...

Uh prefino izgleda a ja još nisam ručala i kruli mi u želucu.

Monika said...

Meso često ovako spremam kad mi treba nešto brzo gotovo, a karamelizirani luk obožavam! Sjajan recept.

Rea said...

Vau, meni se recept jako svidio i isprobat ću ga čim se skinem s dijete.

Zora said...

Kako ovo dobro izgleda, recept, fotografije, ma, sve je super...

tanja said...

Sjajan ručak! Ovako nešto fino bi mogla jesti svaki dan :)

Nada said...

Mmm, divno i mirisno i fino! Ogladnila sam gledajući u ove kasne sate!

Dilajla said...

Pun okusa i mirisa a nikad se nisam sjetila staviti karamelizirani luk posebno na meso,ali jako mi se sviđa.

maslinka said...

Hvala vam drage moje na lepim komentarima :)

Branka - byB said...

Ovako pripremljene kotlete svakako treba probati, a i prilozi se tu jako lijepo uklapaju. Karamelizirani luk je izvrstan dodatak, meni se ovaj ručak baš jako sviđa ! Jako lijepo si ga servirala i prikazala !

Maja said...

Divan kotlet Maslinka! Da, inače znaju ostati suhi, ali sve je stvar u načinu mariniranja i pripreme, a ovo je divan recept :) Jako mi se sviđa dodatak timijana :)

melanzana said...

E ovo je za mene pravi ručak,meso,pire i sve što ide uz to pa još čaša vina mmmm....

MIRJANA(Ruza123) said...

Ako bi pitala moga sina sta bi jeo..odgovor bi bio gotovo isti kao tvoj rucak iako bi i luk pojep samo zbog pire krompira..!!!!!

Post a Comment