Mediteranske rolnice

Postupak se čini malo dug i komplikovan ali ponekad kada imam želje, volje, snage i vremena volim se i malo više potruditi oko nekog zalogaja a ovaj je definitivno vredan truda... I žao mi je što nemam ni jednu sliku preseka i ni jednu postupka ali s obzirom da sam ovo jelo spremala pre par godina tada bi škljocnula jednom-dvaput i to bi bilo to...



Potrebno je:

500 g svinjskog šola
1 manji patlidžan
4 lista dimljene šunke
1 kugla mozzarelle
50 g crnih maslina
maslinovo ulje
1 kašičica vegete

za umak od paradajiza:
3 veća paradajza
50 ml soka od paradajza
1 glavica crvenog luka
2-3 čena belog luka
maslinovo ulje
so, biber
kašičica šećera
suv bosiljak


Način pripreme:
Meso sam isekla na tanke, velike, šnicle, istukla tučkom za meso, premazala maslinovim uljem, posula vegetom i ostavila da odstoji.
Patlidžan sam isekla na takne listove (po dužini), ogulila im koricu, posolila i ostavila da puste gorčinu.
Paradajz sam zasekla sa gornje strane kao krst i ubacila u proključalu vodu na minut, zatim izvadila i ubacila u ledenu vodu, oljuštila mu kožicu i iseckala na sitne kockice.
Crveni luk takođe sam isekla na kockice a beli luk na štapiće.
Umak: U tiganju na maslinovom ulju propržila sam beli luk, pa dodala crveni, i malo soli. Kada je malo omekšao dodala sam paradajz, opet malo soli, bosiljka, bibera i dinstala dok paradajz nije omekšao. Pred kraj dodala sam i malo soka od paradajza i ako treba šećera.


Patlidzan sam obrisala i ispekla na teflonskom tiganju sa obe strane.
Na svaku šniclu mesa stavila sam malo umaka, list patlidžana, list šunke, list mozzarelle, malo seckanih maslina i sve lepo urolala i pričvrstila čačkalicom.
Zagrejala sam maslinovo ulje i ispržila šnicle sa svih strana da dobiju finu boji.
U ovalnu vatrostalnu posudu sa poklopcem stavila sam polovinu preostalog umaka, poređala meso pa drugu polovinu umaka, poklopila i stavila u rernu da se peče na 250 stepeni , program samo dole, oko 40-ak minuta. Zatim sam otklopila, stavila program gore-dole i pekla jos 10-ak minuta s tim da sam 2-3 minuta pred kraj na svaku rolnicu stavila list mozzarelle.
Servirala sam uz listiće bosiljka i po koju maslinu.

13 comments:

Ebba said...

uuu, ovo znam da je sigurno fino :))) pa čak i meni koja nisam baš ljubitelj svinjetine, al' se može lako zamijeniti nekim drugim mesom..divan ručak. :))

Κάθαρσις said...

Ima posla, možda se nešto može i skratiti (ja si utvaram da slijedim Nigellu, ona voli prečace kod kuhanja, ha, ha!), ali vrijedi! Odličan recept i odlična klopa, moram probati!

Vali said...

Ni meni bas svinjetina nije na prvom mjestu, ali ovo izgleda sjajno!

Snježa said...

Ovo mi je fantastično, izvrstan ručak!

Surac said...

Pa ovo je da uzivas...

jelena said...

Odlična kombinacija! Spolja i iznutra!

mignonne said...

Verujem da je vrlo fino, vec sam stvorila u glavi sliku pripreme i preseka tako da nam se ne sekiras sto nema fotkica...ovo je nesto sto bi se moglo posluziti u nekoj svecanoj prilici.;))

Andrea said...

Ovo zbilja izgleda i zvuči fantastično. Nisam ni ja veliki ljubitelj svinjetine ali u ovaj kombinacijim mi ona djeluje jako ukusno. Mislim da bi ovo jednako dobro funkcioniralo i sa telećim butom.
Ma s ovako bogatom kombinacijom nema mesa koje ne bi bilo fino. :)

Branka - byB said...

Za ovo se vrijedi potruditi ! Predobro zvuči i izgleda. Iako niti ja ne preferiram svinjetinu i izuzetno je rijetko jedem za ovo bih sigurno napravila izuzetak. Savršena kombinacija sastojaka i super pripremljeno !

Nataša said...

Da te nešto zamolim? Kada sljedeći put budeš pravila ove rolnice, da me pozoveš na ručak? :)))))
Izgledaju mi baš fine i ukusne! Bilježim na spisku za isprobavanje :)

Jasnas' kitchen creations said...

Zbog nekih jela vrijedi provesti duze vrijeme u kuhinji - kao npr. ovo. Lijepo izgleda; u ukus ne sumnjam.

Monika said...

ovo stvarno izgleda kao da je vrijedno dužeg boravka u kuhinji. fenomenalno!

Josipa said...

Ovo je savršeno, ma nemam riječi! Još kako se mozzarell predivno rastopila... Mmmm :))

Post a Comment