Pikantna boranija i spiralni hleb

Još jedno lagano i "šareno" jelo uz recept za spiralni hleb koji sam davno pravila ali je jako ukusan i efektan pa nek vam se nađe ...

PIKANTNA BORANIJA



Potrebno je:

500 g boranije
3 srednja krompira
2 crvene paprike
2 veze mladog luka
maslinovo ulje
so, biber
kašičica ljute aleve paprike
sveža mirođija


Način pripreme:
Na malo maslinovog ulja prodinstala sam mladi luk seckan na kolutove. Zatim dodala papriku seckanu na kockice i dinstala dok nije omekšala. Sledeće sam dodala krompir seckan na kockice (predhodno kuvan 10-ak minuta u ključaloj vodi tj. dok nije omekšao) i boraniju (takođe kuvanu 15 minuta tj. dok nije omekšala).


Sve sam dobro promešala, posula ljutom alevom paprikom, solju, i biberom pa dinstala još malo da se svi ukusi prožmu.
Servirala sam i posula mirođijom... Može se jesti kao prilog nekom mesu a može i ovako, recimo u tortilji kao lagani obrok...


SPIRALNI HLEB



Potrebno je:

(za kalup za hleb dim. 30x11cm)
12 punih kašika integralnog brašna
3 ravne kašike lana
2 ravne kašike semenki suncokreta
šaka semenki bundeve
kašičica kakao-a
malo soli
25 g svežeg kvasca
ravna kašičica meda
30 ml ulja
vode po potrebi



Način pripreme:

Kvasac sam pomešala sa kašičicom meda i brašna pa dolila malo vode i ostavila da naraste.
U dve posude stavila sam po 6 prepunih kašika brašna, po malo soli i malo ulja a onda samo u jedan deo dodala sam još i kakao i sve semenkice predhodno grubo samlevene.
Nadošli kvasac isto sam podelila na dva dela i dodala svakom delu brašna. Zamesila sam dva testa dodajući tople vode po potrebi. Ostavila sam ih da narastu.
Rastanjila sam oba testa širine pleha a dužine što duže… naravno da budu istih dimenzija. Stavila jedno na drugo, urolala, stavila u nauljen pleh i onda da se diže jedno pola sata do sat.
Pekla sam na 200 stepeni oko 40 minuta. Hleb sam izvadila iz pleha na rešetku da se prohladi a onda sam ga spremila u platnenu kesu...

14 comments:

Lulu said...

This looks great! I must try it:)

Snježa said...

Ovaj kruh mi se sviđa jer strašno volim sjemenke u kruhu.
A mahune su izvrsne samo gdje kupiti svježe mahune. Nešto nismo ljubitelji smrznutih. Uostalom brzo će i svježe...

cosmo2503 said...

Povrće je obavezno na mom stolu, zdravo je i ukusno i navikli smo ga jesti.
Pravila sam vrlo sličan kruh od dvije vrste raži i čak imam negdje sliku u folderu. Izvrstan je.

Shangri La Food said...

kakve krasne boje .... krasno

Κάθαρσις said...

Ne znam da li je ovo lagano ili zdravo, ali to je ono što bih mogla, uz male varijacije, jesti svaki dan. Volem!

Andrea said...

Ovakve povrtne kombinacije obožavam i uvijek mi je drago dobiti još koju novu ideju. :)
Kruh me oduševio, izgleda tako dobro u presjeku. :)

Tadeja said...

Mahune volim kako god ih okreneš, tako da sam uvjerena da bi mi se i ovo čim je još dodatno pikantno vrlo svidjelo, a tako i izgleda.
Spiralni kruh je pak zvijezda posta! :)Viđala sam ih, ali nisam nikad sama napravila. Odlično sve zajedno!

Ebba said...

Mahune na ovakav način sigurna sam da bi mi jaako prijale.. a kuh je zaista divan, baš namjeravam napraviti jedan od tvojih kruhova, možda jedan od onih 4 iz prošlog posta.. :)))

Monika said...

mahune jako volim i kombinacija je izvrsna, a kruh je naprosto savršen! nemam riječi...

Branka said...

odlična kombinacija sa mahunama, a kruh je izvrstan ! Jako efektno i dobro izgleda i sastojci su mi super, nadam se da ću ga uskoro isprobati !

Fimère said...

très appétissante l'assiette colorée et le pain doit être excellent
bonne journée

Marija~Maki said...

Ovo sve zajedno izgleda fenomenalno, a slike su fantazija, narocito ove sa boranijom. Svaka cast!

samia said...

une assiette pleine de bonne chose pour la santé,bravo.
bonne journée,
samia

Sanja said...

Predivno. Da znas da imam neke zamrznute boranije i bas nisam znala sta bih s njome. Vrlo moguce da zavrsi bas u ovoj divoti.
Hljeb je prelijep.

Post a Comment