Pileće polpete sa tikvicama

Ponekad želim brz i lagan ručak... bez teških stvari i komplikovane pripreme...





Potrebno je:


za polpete:
300 g pilećeg belog mesa
6-7 zelenih maslina
1 veća tikvica
1 jaje
50 g gaude
po potrebi kukuruznog brašna
malo praška za pecivo
malo morske soli
prezle
ulje za pečenje

za umak od rokule:
100 ml milerama
malo jogurta
šaka rokule
kašika kapra
malo soli
(po želji čen belog luka)

i još:
1 kilogram mladih krompirića
maslinovo ulje
so
po želji malo ruzmarina



Način pripreme:

Prvo sam krompiriće isekla na četvrtine, prelila maslinovim uljem i stavila u rernu na 200 stepeni i 50 minuta da se peku... s vremena na vreme sam ih malo mešala i nadgledala a onda sam se bacila na spremanje ostalog...
Tikvicu sam dobro oprala, narendala, nasolila i ostavila malo da pusti tečnost. Meso i masline sam usitnila u električnoj seckalici pa dodala oceđenoj tikvici, promešala, dodala jaje, promešala, dodala rendanu gaudu, promešala, i onda dodavala kukuruznog brašna (sa praškom za pecivo) koliko je trebalo da se dobije fina gušća smesa (to zavisi od veličine tikvice, jaja i svega ostalog). Ostavila sam to malo da "odmori" a ja sam pravila umak...



Za umak sam pomešala mileram i jogurt dok nisam dobila željenu gustinu a onda sam dodala sitno seckanu rokulu i kapar te malo soli... Sve fino izmešala i to je bilo to.
Onda sam se vratila polpetama. U tanjirić sam sipala prezle pa sam kašikom vadila smesu, stavljala na prezle, posipala ih i od gore prezlom i tek onda rukama od te kuglice formirala polpete (jer je smesa prilično lepljiva a ovako se ruke uopšte ne ulepe).
Pekla sam ih u ulju a onda cedila na kuhinjskom papiru.



Na kraju sam onda servirala polpete uz umak od rokule, pečene krompiriće i salatu od krastavaca i pavlake... i bilo nam je jako fino a lagano jelo.

Recept je isprobala Lilly-cool... a mamajac ih je pravila u okviru FBI rukavica i njeno oduševljenje možete pročitati ovde...

9 comments:

jubistacha said...

Mmm, volim polpete iako moram priznati da nisam nikad jela od piletine i tikvica. Super ideja, moram probati!

Vera said...

Zaista odlicno!

Shangri La Food said...

Hvala Maslinka. Baš sam izvadila jutros piletinu prije posla i nisam još smislila što ću s njom.. Sad znam :)

Andrea said...

I ja volim polpete od tikvaca, a dodatk piletine mi je totalnoa novost! :) Baš lijepo skombinirano! :)

Marigold said...

predivan menu :D svaka čast na kombinaciji svih sastojaka..:)

Еoc said...

Mmmmm ... tasty :)

Sweet Corner said...

ovo je prefino, sve u kompletu!!!!

Ljilja said...

Super je ovo, bas mi se mnogo svidja. Imam i piletinu i tikvice, probacu sutra :)

T and T said...

i kod mene su dvije tikvice u frižideru, mislim da bi mogla probati........

Post a Comment