"Fudge" sa Baileys-em i bademima

Evo još jednih finih, mekanih kockica u kojima bih se mogla "udaviti" ali na svu sreću uvek ih napravim toliko da i da hoću ne mogu... za svaki slučaj :)... Slične su onim sa brusnicom ali ipak potpuno druga priča...




Potrebno je:

1 konzerva (395 ml) kondenzovanog mleka
200 g smeđeg šećera
100 g putera
60 ml Baileys Irish Cream-a
200 g čokolade sa što većim procentom kakao-a
100 g badema



Način pripreme:

U šerpicu sam sasula kondenzovano mleko, šećer i puter pa na laganoj vatri kuvala dok se nije sve otopilo a onda pojačala i na jačoj vatri neprestano mešajući kuvala nekih 15-ak minuta tj. dok se smesa nije vidno zgusnula i dobila karamel boju.



Sklonila sam sa vatre, dodala kockice čokolade i Baileys pa kada se sve fino istopilo i pomešalo dodala sam i na grubo iseckane bademe (prethodno sam ih prepekla 10 minuta na 180 stepeni i prohladila). Sve opet fino izmešala, izlila u posudu 20x20cm obloženu papirom za pečenje i kada se dobro ohladilo stavila u frižider na par sati a onda sekla kockice... i servirala...


Ako niste ljubitelj čokolade sa velikim procentom kakao-a jer vam je gorka onda koristiti mlečnu čokoladu, isto je JAKO fino :)...




Pravila ih je ratatoullie i opet...


Ovaj, moj, recept je odjavljen u prvom broju časopisa REPETE...

6 comments:

ratatouille said...

Fantasticne su i ove kockice. Da me ponudis i jednim i drugim ne znam za koje bih se prije odlucila.

nlo said...

super!

SweetSensation said...

ove tvoje ideje za fudge me svaki put ostave bez daha! savršeno draga, s a v r š e n o! :))

studena said...

ovih dana je zaista teško obilaziti blogove a da ne strada tipkovnica od silne vode što se skuplja u ustima :)

a ove tvoje kockice spadaju u danger zone nr.1 :)

Mozartiana said...

Odloican i jednostavan recept!
Imam jedno pitanje, da li se u mesto kondenzovanog kravljeg mleka, moze koristiti kokosovo?

maslinka said...

Mozartiana ja lično nisam koristila kokosovo mleko ili slatku pavlaku ali mislim da bi se te stvari mogle staviti umesto kondenzovanog mleka samo onda treba možda promeniti dužinu kuvanja... tj. skratiti je... Ali u svakom slučaju bitna je ta odokativna metoda gledanja kada se smesa dovoljno zgusnula ili ako imaš termometar za kuvanje onda je 113-116 stepeni celzijusa trenitak kada trebaš prestati sa kuvanjem.

Post a Comment