Špikovane kremenadle

Meso ne jedemo tako često... nismo ga ni neki ljubitelji ali ponekad poželimo i nešto "konkretnije" i obimnije... neki dani to zaslužuju :)... I tako smo jedan dan, da se počastimo, napravili ovo fino mesance i ne znam da li nam je više prijalo dok je bilo toplo sa krompirom ili sutra dan na sendviču sečeno onako tanko-tanko što tanje... Sve u svemu recept ništa posebno ali ukus... to je već druga priča :)




Potrebno je:

1,5-2 kg kremenadli sa koskom (u komadu)
100 g pancete (dimljene i mesnate slanine)
par grančica svežeg ruzmarina
2 velike glavice crnog luka
1-1,5 kg crvenog krompira
malo maslinovog ulja
morska so
folija


Način pripreme:

Meso sam fino oprala, zasekla na svakih par centimetara (napravila kao rupice u njemu ka sredini tj. koski) i dobro ga natrljala maslinovim uljem kako spolja tako i u "rupicama", prekrila folijom i ostavila u frižideru da prenoći.


Sledećeg dana sam onda u svaku rupicu stavila po štapić slanine i par iglica ruzmarina... (ja sam ruzmarin stavila samo u pola mesa jer deca ne vole da se previše oseti) a da... pre toga sam ga dobro nasolila sa svih strana.
U veliki tiganj sam stavila maslinovo ulje da se baš dobro zagreje a onda sam meso pržila sa svih strana po par minuta na naglo da se uhvati fina korica.



Dok je to prštalo na sve strane i prljalo mi kuhinju ja sam na dno vatrostalne posude u kojoj ću meso peći stavila na pola sečen crni luk, sečenom stranom na dole. Na to sam onda stavila meso, prelila masnoćom u kojoj se peklo, poklopila i gle čuda sve je bilo visoko i nije išlo... onda sam uzela foliju i sve lepo ušuškala, stavila u rernu na 250 stepeni i uključila da me rerna pozove za 30 minuta.


U međuvremenu sam očistila krompir i oprala šporet :)
Kad me rerna pozvala otklopila sam meso, okrenula ga, malo prelila sa sokom koji se stvorio, opet poklopila i ostavila da me rerna zove za 15 minuta.
Za to vreme sam u drugu vatrostalnu činiju stavila seckan krompir i onda sam i njega stavila u rernu, s tim da sam ukrala malo soka od mesa i prelila krompir.


I sada kada je prošlo 1 sat kako je meso unutra i jedno 15 minuta kako je krompir unutra uzela sam pleh i prvo krompir prebacila u njega, zatim meso stavila na sredinu a i luk pažljivo premestila gde sam stigla, prelila sa malo soka od pečenja i vratila u rernu na narednih 15-ak minuta koliko je mesu bilo dovoljno da se otklopljeno fino zapeče.
Meso vadim napolje da se odmori a krompire pećem dok ne porumene.


Da, prljavih sudova imam ko u priči ali i mašinu bez koje ne mogu pa cela stvar i nije tako strašna, a naravno stvar se može i malo optimizovati pa da se krompir po vađenju mesa malo duže peče sam a meso malo više "odmori".
I sad je samo ostalo iseći meso, sipati malo krompira, luk ako volite i uživanje može da počne :).

8 comments:

SweetSensation said...

draga moja, ovo meso izgleda naprosto božanstveno! po izgledu vidim da je mekano, sočno i da se topi u ustima i sigurno je jako aromatično zbog ružmarina...ovo isprobavam čim prije :) ja inače ponekad, najčešće nedjeljom, isto špikam meso sa pancetom, kiselim krastavcima, mrkvicom i suhim šljivama pa prvo zapečem na tavi, kao i ti, a onda u pećnici, a od sokova koji nastanu prilikom pečenja napravim umak uz dodatak još koje šljivice i crnog vina...probaj tako jednom ;)

Vera said...

Ja meso obozavam,ovo je delikates!!!

nlo said...

Ovo ti savršeno, dušu dalo za mog mesždera:))) (a i za mene:D)

maslinka said...

monchi moraću jednom isprobati i tvoju varijanu, bez krastavčića doduše :), jer zvuči super...

Medena said...

Wow! Ovo je stvarno super! Sigurno pravim. Mogu misliti kako mirise kad se pece, a tek ukus!

Sad si me podsjetila na jedan moj nacin, mozda cu danas praviti pa postaviti... Pozdrav!

studena said...

Ni mi ne jedemo često meso, ali kad je na stolu onda upravo ovako, obogaćenog okusa :)

...onda sam uzela foliju i sve lepo ušuškala...
ne samo da si meso odlično pripravila nego si sve to i vrlo duhovito opisala :)))

Vali said...

Nisam baš preveliki ljubitelj mesa, ono mi je definitivno na zadnjem mjestu, ali na ovaj način pripremljeno obožavam. Sočno i mirisno!

vesna said...

Dakle ovo stvarno divno mirise!
Mi takodje nismo bas skroz ludi za mesom, ali tako ponekad nam 'dodje'...I kad god bih pravila krmenadle ispale bi mi suhe, ali cini se da nece vise biti tako :)
Hvala za receptic, Maslinka!

Post a Comment