Čorba od tikvica i celera


Volim razne vrste čorbica ali ponekad i neka sasvim obična raznim "dodacima" postaje malo drugačija i neobičnija... Taj "ukras" na čorbici nije samo ukras već joj mnogo daje na ukusu, strukturi, svemu... A imala sam već dosta raznih varijanti tih "ikebana"... Ovog puta evo kako sam je napravila...


Čorbast pasulj sa rebrima


Ovaj post je već neko vreme u draft-u i čeka svoj trenutak... Uvrtela sam u glavu da ću ga objaviti kad padne prvi sneg... a ono... jesen kao proleće... Ali dobro, konačno je došao i taj dan :)
Klasičan čorbast pasulj... recept nikad na odmet za one koji se tek upoznaju sa kuvanjem...




Losos sa sosom od kapra (video recept)


"...Kao sunce na izlasku
Moja duša tebe netremice gleda
Kao jedino oko.
Ti ličiš na uzvišeno nebo,
Ja ličim na beskrajno more
A između pun mesec plavi..." (Ti i ja -Tagora)


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥  



Punjene paprike


Još jedna klasika... Nije često na našem stolu ali to se mora promeniti jer sinkić pojede dve paprike u dahu... a meni je jedna sasvim dovoljna ;)




Pile (u pekaču) sa aromatičnim puterom


Ima nekoliko "caka" da meso bude jako-jako mekano i da se prosto "raspada" i to ne samo kod piletine već generalno. Prva stvar je mariniranje mesa u slanom rastvoru preko noći a druga je da se meso peče na nižoj temperaturi duži vremenski period. Ako se toga pridržavate nema šanse da vam meso bude tvrdo, suvo, žilavo... šta već...


Doduše mislim da bi vam pile bilo fino i da s receptom krenete od premazivanja pileta aromatičnim puterom i sa pečenjem na klasičnoj jačini... ali ja sam ovog puta htela isprobati ove dve stvarčice i zaista je meso bilo neverovatno sočno i... bio je problem pile ucelo prebaciti u posudu za serviranje a da se ne raspadne (!?)...


Čorba od hokkaido bundeve


Još jedna čorbica od bundeve. Kupila sam slatku hokkaido bundevu i držala je tako za ukras... prosto mi je bilo lepo da je gledam ;)... a onda sam shvatila da je pod hitno moram iskoristiti... i... uz malo drugog povrća završila je u ovoj finoj i okrepljujućoj čorbici.
A kad sam već kod čorbice od bundeve da vas podsetim da je danas Delikatesni ponedeljak i da će deo tima magazina MEZZE (Marija, Ana, Zoka, Nevena, Jelena, Milkica i moja malenkost) kuvati čorbu od bundeve za Vas. Pa ako ste u prolazu dođite da se družimo :)



Punjen krompir


Karamelizovan luk obožavam i trpala bih ga svuda... I u ovoj varijanti super se uklopio...

Pancakes od heljde sa jabukama


Prava jesenja klopa... Jabuke i cimet već na prvu vezujemo za jesen a heljda se tu isto savršeno uklapa kao namirnica koja greje dušu i telo...




Junetina sa crvenim pivom i kestenom


Jeste da je malo teže oljuštiti kesten i da me to uvek odbija da ga više koristim, kad malo bolje razmislim, i nije tako komplikovano i vredi, zaista vredi.
Ovaj recept šaljem Naletu, sa blogom Coolinarija, u okviru ovomesečnog kruga igrice Ajme' koliko nas je, čija je tema kesten.

Musaka od povrća


A evo i jedne varijante musake bez mesa i krompira, u nedelji musake na blogu ;)


Musaka od patlidžana


Ima raznih varijacija na temu musake sa patlidžanom... Klasična je da se patlidžani pohuju, da se doda i rendani sir pride... ali ja sam htela da napravim što laganiju a i dalje jako finu varijantu tako da sam koristila pileće meso, patlidžan sam grilovala a ne pohovala i izostavila sam dodavanje "tone" topljivog sira... tačnije nisam ga dodala uopšte :)


Musaka od krompira


Klasika da klasičnije ne može biti... Obično na blogu nemam takve recepte ali tu i tamo "zaluta" po neki jer ma kako nešto bilo klasično i uobičajeno za nekog je možda novo i neobično pa onda... evo uputstva...