Njoke od rikote u paradajz sosu (video recept)


Pravila sam njoke sa krompirom, batatom, bundevom, od prosa i graška, ali ove sa rikotom su najjednostavnije njoke koje sam ikada napravila a tako su fino mekane... ma milina. U poslednjih nedelju-dve baš smo ih puno puta pravili sa dosta varijacija na temu i ove sa rikotom i delom brašna zamenjenim grizom su najbolje... doduše sinkić je više bio oduševljen "gumičastom" varijantom ;)



Što se sosa tiče brzinski je, u vreme kada nema lepog, sočnog, svežeg paradajza pelat je super zamena ali ako je vreme kada ga ima obavetno umesto pelata koristiti svež i dodajte onda još malo paradajz soka.
Ma sve u svemu jelo je jako lagano kako za pripremu tako i za osećaj u stomaku posle njega ;)



"Pesto" i njoke od batata


Njoke retko pravim, ali u poslednje vreme dosta eksperimentišem sa istim ("pravi" recept će tek slediti ;) ). U prvi mah nisam ni planirala stavljati recept za ovo jelo jer sam ga slikala samo par puta "usput" ali bilo je tako fino da mi je žao ne podeliti ga sa vama.
Kod njoka je fora staviti što manje brašna ako želite mekše njoke a malo više ako volite gumičastije. Mada kada krenete da mesite testo a ono vam se lepi za prste mislite da će vam trebati "tona" brašna ali ako ste nežni i strpljivi uspećete ;)... tačnu meru vam ne mogu dati (mada sam u sastojcima stavila orjentacionu) jer sve zavisi od toga koliko je batat upio tečnosti pri kuvanju, koliko je jaje veliko i sve ostalo tako da se vodite svojim instiktom i imajte u vidu da što više brašna stavite tvrđe i gumičastije njoke ćete dobiti.


Kada je sos tipa pesto u pitanju isto pustite mašti na volju... Osnovno je da ima maslinovog ulja, belog luka, soli i limuna a sad od ostalog treba nešto zeleno (bosiljak, peršun, žalfija, rukola, matovilac, spanać....), nešto koštunjavo (pinjole, badem, lešnik, orah...), nešto sirasto (parmezan ili neki sir tog tipa) i to je to... Možete dodati i kapar, masline, na suncu sušen paradajz, neko suvo voće... Sve je stvar vašeg ukusa, volje i sastava frižidera a na tagu pesto možete videti neke od mojih ideja pripreme "pesta" i za šta sam ga iskoristila.
Znači ceo recept je okviran i treba da vam posluži samo kao ideja za neku vašu omiljenu kombinaciju sastojaka i ukusa.
I da, batat je bio beo kada sam ga presekla i baš sam se razočarala :( što nema onu lepu narandžastu boju ali bez obzira na boju jako je zdrav i trebali bi ste ga uvrstiti u svoj jelovnik.



Perece


Perece... Ne pamtim kada sam ih poslednji put kupila u pekari... Ono što pamtim je da me uvek najviše kod pereca oduševljavao taj gumičasti slani preliv preko ... I dugo mi je bila misterija kako se to pravi ali... već jako dugo i nije  :)
Nisam znala za običaj da se za Svetog Savu prave perece i već godinama mi "promaknu" i ukapiram tek kad prođe... Ovog puta sam se pripremila na vreme i danas vam predstavljam perece sa tim slanim prelivom od gore a za koji dan ću isprobati i one sa bloga Mimi's Kingdom koje se potapaju u rastvor sode bikarbone i imaju krupnu so kao posip... jedva čekam...


Dinstano povrće


Nama su jela ovog tipa sasvim dovoljna kao samostalan obrok, međutim ako ste navikli na "jaču" hranu onda vam ovo može biti prilog uz parče mesa. Recept je nastao još letos ali i sada posle svih praznika i jedenja "teške hrane" nešto ovako baš "vraća u život".

Krompir pizza


Ponekad ne morate imati "brdo" sastojaka u receptu da biste dobili savršeno ukusan obrok... Brašno, krompir, malo maslinovog ulja, luka i savršenstvo je tu... ako želite možete dodati i malo plavog sira, pršute... ali i ne morate...



Pileći ražnjići sa sirupom od nara


Kao prvi recept u ovoj godini nešto lagano i u mom stilu ;)
A tu je i novi broj magazina MEZZE pa ako niste prelistajte i možda dobijete ideju za neki naredni obrok.