Pileća krilca sa ljutim sosom



Da li se spremate za roštilj sutra? Da li meso stavljate u pac večeras?... Evo jedne ideje šta i kako možete... a ako ne roštilj i rerna će odraditi posao...




Potrebno je:
(za 2 osobe)

10 pilećih krilca

za marinadu:
1 kašičica (prepuna) zlatnog sirupa (ili meda)
1 prepuna kašičica senfa
1 kašičica seckanih iglica svežeg ruzmarina
10-ak zrna šarenog bibera (zdrobljenih)
sok od pola limuna
2 kašike maslinovog ulja
malo belog luka u granulama



za ljuti sos:
250 ml paradajz pirea
pola ljute papričice
1 ravna kašičica mlevene ljute paprike
2 kašike smeđeg šećera
malo svežeg đumbira
malo soli

i još:
500 g krompira



Način pripreme:
Krilca sam dobro oprala, očistila i stavila u marinadu koju sam napravila tako što sam pomešala sve sastojke za marinadu. Ostavila sam ih preko noći u frižideru ali mogu stajati i kraće.



Krompir sam isekla na deblje krugove, obarila pa poređala na pleh obložen papirom za pečenje. Preko sam stavila rešetku a na nju poređala krilca i prelila marinadom (krilca sam onda i posolila). 



Stavila sam u predhodno zagrejanu rernu na 220 stepeni na program ventilator+grill i pekla oko 30 minuta s tim da sam kada krilca okrenula kada su fino porumenela s jedne strane.
Ljuti sos sam napravila tako što sam u šerpicu stavila sve sastojke koje idu u sok i kuvala ga jedno 10-ak minuta.



Na tanjir za serviranje stavila sam onda red krompira, malo salate, krilca i sa strane ljuti sos.

Ovaj, moj, recept objavljen je u osmom broju časopisa REPETE...



Ovaj recept je osvojio drugo mesto na takmičenju organizovanom na portalu kuhinjica.

9 comments:

What's for dessert? said...

Sviđa mi se ideja s rešetkom i mesom iznad krompira. I krilca s ljutim umakom zvuče odlično!

Zoka said...

Ja sam jedna izjelica pa ću krilca zameniti batačićima. Ostalo neću ništa da menjam, sve mi je super. :)
Je l se Repete ne prodaje kod nas?

SENKA said...

Jao, volem krilca i ona vole mene :)
Suer marinada, super ljuti sos, tako bih se uklopila u tu kombinaciju...
hvala za ovaj super fazon krilca - rešetka - bareni krompir

amaterka said...

Baš fino izgleda, s krumpirom i mesom se nikad ne može pogriješiti :)

Dilajla said...

Uglavnom jako dobra ideja za jedan dobar i ukusan ručak.

Petra Kranjica said...

Izvrsno izgleda. To mi je jedna od najdraže hrane sa roštilja.

Tamara said...

krilca su jedna od omiljenih poslastica Amerikancima, a u posljednje vrijeme i kod nas polagano postaju hit. Ovo je stvarno izvrsna kombinacija i fotke su prekrasne

Branka - byB said...

Jako volim ovakve marinade i ovo mi sve skupa jako dobro zvuči i izgleda ! Sos je također super, bilježim !

Darija said...

Predivno servirano i uređeno jelo

Post a Comment