Lahmacun - Turska pizza


Kada je Pamela, sa blogom Charmpam cakes, za temu ovomesečne igrice ajme' koliko nas je zadala temu nana odmah mi je na pamet pala lahmacun jer imala sam je u planu jako dugo isprobati pa nikako. Svidela mi se koncepcija tankog testa, tankog mesa i puno povrća po izboru od gore i limuna... Znala sam da će se mojima to svideti i zaista je bilo jako fino a deca su trpala "tonu" luka i "zeleniša" od gore :)


Potrebno je:
(za 4 osobe)

za testo: 
600 g brašna
oko 300 ml tople vode 
30 ml maslinovog ulja 
malo soli 
kašičica suvog kvasca


za fil:
400 g teletine
1 veća glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 ljuta papričica
2-3 mini paradajza
šaka svežeg peršuna
šaka sveže nane
malo morske soli
malo timijana (majčine dušice) i cumina (po želji) (suvi začini)
malo maslinovog ulja


i još  za serviranje:
2 velike glavice crvenog luka
300 g mini paradajza
veza peršun lista
zelena salata, sremuš, sveža nana, rukola ili šta već imate i volite...
1 limun


Način pripreme:
Priprema testa: U činiju za mešanje stavila sam brašno, so i kvasac... promešala pa dodala malo maslinovog ulja a onda i tople vode koliko treba da se dobije glatko testo. Ovako pripremljeno testo stavila sam u nauljenu činiju (veću), testo od gore malo premazala uljem, prekrila providnom folijom (stavila sam malo više folije da može da raste) i stavila u frižider preko noći. Sledećeg jutra sam ga malo premesila, opet prekrila i taman je onda sačekalo vreme za upotrebu. (testo može stajati u frižideru i 2-3 dana)


Priprema fila: Na malo maslinovog ulja prodinstala sam luk seckan na rezarca, onda sam dodala i sitno seckanu ljutu papričicu i beli luk. Prohladila sam tu smesu a onda u blender stavila meso, mini paradajz, smesu prodinstanog luka, peršun list, nanu, začine i sve dobro smiksala.


Pravljenje pizza: Sad po želji možete praviti veće ili manje pizze, ja sam pravila prečnika oko 15-ak cm, testo sam tanjila što sam više mogla a onda sam stavljala fil, fino razmazala i pekla oko 20-ak minuta na najjačoj vatri svaku turu... 


Serviranje: Po izlasku iz rerne pizze sam servirala sa seckanim crvenim lukom (malo ranije sam ga isekla i nasolila da "pusti" ljutinu), mini paradajzom, peršun listom, nanom i limunovim sokom.


Ovo jelo osvojilo je prvo mesto u ovom krugu igrice, ostale radove možete videti ovde...

22 comments:

Maja said...

Draga, uživala sam i u receptu i u fotkama! Fotke su fantastične, ali baš fantastične! TOliko boja i svjetlosti ima u njima! Predivno :)
Turske pizze sam probala prije nekoliko godina, od tada ih nisam radila, zaboravila sam na njih. Divan recept!

Vesna Nesic said...

Odlično, naročito mi se sviđa ovo što može da se zamesi prethodnog dana.

Knjiški Moljac said...

Jako lepo izgleda. Sada ce od ranog jutra da mi se jede testo.....
Jela sam slicno nesto u restoranu, ali je bilo kao zatvorena pica, nije bilo lose mada sam sigurna da je kucna varijanta malo bolja i bogatija :)

What's for dessert? said...

Fotke su prekrasne i uspjela si dočarati vaše zajedničko okupljanje oko stola i slaganje sastojaka na tijesto.

bojana said...

jako mi se sviđa lahmacun. probachu ovaj tvoj recept.

Zoka said...

Divno izgleda, slike su ti stvarno prelepe. Baš,baš mi se dopada recept.

Irena said...

Jako jako fino.Super ideja.

Milin kuvar said...

Boje žešće :) Kako se čita naziv?

jubistacha said...

Odličan izbor jela. Lahmacun sam probala i mogu reći da mi je to jedan od dražih načina pripreme jela. Izbor dodataka neograničen, svi zadovoljni ;)

Nevena Buljan said...

fantastičan ručak, čula sam za lahmacun, ali nikad nisam radila.. mislim da bih i ja guštala u ovakvom ručku :) fotke su ti prelijepe!

Tamara said...

ajme, ovo je fenomenalno i predobro izgleda!

Gordana said...

Fantasticne slike i jako zanimljiv recept

Opasna said...

Bez teksta si me ostavila!

amaterka said...

Odlično :) Fotke su prelijepe, obiluju bojama, a ove turske pizze izgledaju totalno fino :)

Petra Kranjica said...

Super izgleda. Jela sam lahmacun u Istambulu ali me se nije dojmio. Tvoj puno bolje izgleda.

Snježa said...

Fantastičan post, slike, recept,... koja uživancija!!!

leeloo said...

izvrsno za prigristi, bookmarkirano :)

mignonne said...

Pozelis da ih odmah gricnes!:)))

Monika said...

Predivno izgleda! Jako mi se sviđa ovo tijesto. Jednostavno je i praktično, a odlično izgleda! Nadjev je isto sjajan!

lusitania said...

krasne su fotografije, prave ljetne, a ovu tursku pizzu sam jedini puta jela u sarajevu :-))

Sanja 9 said...

odličan recept... :D

Valeria Zeman said...

nikada nisam cula za ovo, cini se jednostavnije i mastovitije nego obicna pizza, teletinu obozavam i svakako cu probati. slike su odlicne. lijep pozdrav

Post a Comment