Štuka sa pavlakom


Opet ja sa štukom i znam da mnogi od vas više vole morsku ribu ali ja bih vam ipak preporučila da se ne odričete ni rečne ako vam se nađe pod rukom...


Potrebno je:
(za 2-3 osobe)

2 štuke od po 500-600 g
sok jednog limuna

za punjenje:
50 g kajmaka
1 čen belog luka
kašika sveže seckanog peršun lista
malo soli


za prilog:
500 g krompira
250 g šampinjona

za preliv:
200 ml kisele pavlake sa 20% mm
oko 100 ml belog vina
kašika sveže seckanog peršun lista
1 čen belog luka
malo morske soli


Način pripreme:
Štuke sam očistila i dobro oprala, prosušila i nalimunisala pa ostavila da odstoje oko pola sata.


U pleh, na papir za šečenje stavila sam krompir isečen na krugove, malo posolila, poprskala uljem i stavila u rernu na 200 stepeni na 30 minuta.
Štuke sam zasekla na par mesta sa obe strane i napunila smesom od kajmaka, peršuna, belog luka, soli.


Šampinjone sam isekla na tanke listiće.
Posle 30 minuta na krompir sam stavila šampinjone a onda na njih i ribu, zatvorila sam rernu i pekla sledećih 30 minuta a onda prelila ribu prelivom od pavlake, belog vina, belog luka, peršuna i malo soli... Pojačala sam rernu na 250 stepeni i pekla još nekih 15-20 minuta tj. dok se sve malo nije zapeklo.
Sačekala sam par minuta da riba malo "odmori" a zatim je servirala.

10 comments:

Dunja said...

Jako volim i slatkovodnu ribu i rado bi probala i štuku, jer to je kraljica čistih voda, no na žalost nisam ju vidjela godinama u ribarnici, a pecaroša kod kuće nemam, a da ti pravo kažem nema baš više u okolici ni čistih voda. Recept mi se jako sviđa, pa može to i s pastrvama, vjerojatno.

Monika said...

Ti si uporna, ha? Ma neka si, mene si uvjerila da moram probati štuku :) Super recept!

Κάθαρσις said...

Nismo ljubitelji slatkovodne ribe zbog "muljastog" okusa. Znam da je štuka drukčija, ali baš zato je prepuna kostiju. Međutim, sve se može primjeniti i na pastrmku, zar ne (samo da se opet dočepam kajmaka)??

What's for dessert? said...

Nikad nisam imala priliku probati riječnu ribu i onda se svaki put iznova divim načinima na koje ju pripremaš.

Tamara said...

Štuku baš volim, to je jedna krasna riba. Sviđa mi se tvoj način pripreme

Shacky Kitchen said...

Volim rečnu ribu ali ne volim štuku. Znam nekoga ko jako voli štuku tako da će ovaj recept biti prosleđen jer sam sigurna da je odličan:)

J e l e n a said...

Joj meni su štuke tako smešne kad ih vidim a znam da je tatu jedna lepo gricnula kad je skidao sa udice. Grabljivica nema šta! Divim se kako ste navikli klince da ovo papajju.

Vesna Nešić said...

Ovo umetničko delo mi se extra sviđa što se sve odvija u rerni:-)))

Miki said...

Odlican recept! Jako volim tvoje recepte za ribu. Uvek pronadjes novi nacin... A mi sa obala Tamisa i Dunava, bas recnu ribu najvise i jedemo... :)

Branka - byB said...

Morati ću jednom isprobati ove kombinacije ribe, kajmaka i pavlake, nisam do sada, a baš me mami. Štuka odlično izgleda !

Post a Comment