Povrće sa prosom - Prosoto


Jedno lagano i hranljivo jelo... povrće možete staviti koje imate, mogućnosti su beskrajne...



Potrebno je:
(za 2 osobe)

200 ml očišćenog zrna prosa
400 ml vode
2 bebi tikvice ili jedna velika (300 g)
300 g šampinjona
2 velike, crvene, babura paprike
1 velika glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 veza svežeg lista peršuna
morska so
maslinovo ulje



Način pripreme:
Priprema povrća: Papriku sam iseckala na trakice i pržila na maslinovom ulju na jačoj vatri dok nije krenula da rumeni a onda sam je izvadila na tanjir a na istom ulju dinstala luk seckan na pera. Vatru sam smanjila, luk posolila i dinstala dok se gotovo nije karamelizovao (15-ak minuta) a onda sam i njega izvadila u onu papriku, u tiganj dodala malo ulja i stavila tikvice seckane na kolutove (ako su male a ako su veće krugove iseći na četvrtine). Na jačoj vatri sam ih pržila dok nisu krenule da rumene (stalno mešajući) a onda sam dodala i šampinjone seckane na listiće i dinstala dok nije isparila tečnost koja se stvorila. Onda sam vratila paprike i luk, dodala sitno seckan beli luk i dinstala još jedan minut.



Kuvanje prosa: U međuvremenu sam u šerpici na suvo, stalno mešajući, propržila proso dok se nije osetio orašast miris (to se radi da se nebi raspadao), a onda zalila vodom, posolila, smanjila vatri i polupoklopljeno kuvala 15-ak minuta. S vreme na vreme proverila sam da nije isparila sva tečnost jer može se desiti da vam zatreba još malo vode.



Spajanje: Kuvan proso dodala sam u povrće, po ukusu još sve dosolila, posula peršun listom i kratko sve prodistala pa stavila u činije, još malo prelila maslinovim uljem i servirala.


Ovaj, moj, recept objavljen je u šestom broju časopisa REPETE...

16 comments:

Maja said...

Strava!!Obozavam proso.Ja sam pravila musaku sa keljom i prosom.Po meni je proso mnogo ukusniji od pirinca,bar se nama svidja.probam:))

Just Cake Girl said...

Izgleda divno !

Vesna Nešić said...

super ti je ovo. sviđa mi se pogotovo zbog toga što proso ima manji glikemijski index nego pirinač. često pravim i razne rizoto kombinacije, efekat je isti kao i sa pirinčem, možda malo manje kremasto, ali šta se može:-(((

Laka kuharica said...

Ovo je divno jelo. Proso se kod nas često koristi i volim ga na 1000 načina. Odlična kombinacija!

J e l e n a said...

Odlična kombinacija za zimu sada kada nam treba malo više vitamina i kad smo se svi manje više nadebljali (čast izuzetcima), a za vrele letnje dane da ne pričam kako je dobro.

Mimi said...

Opet si odlicno ukombinovala pecurke! Odlicno!!! Dopada mi se recept, jako...

Unknown said...

Jako mi se sviđa ovaj tvoj zdravi obrok. Baš i ne koristim previše proso ali, evo prilike i dobre ideje. Izbacit ću gljive, naravno:) Moji ne vole gljive:)

Dolce Fooda said...

Sta to bese proso? Ne mogu da razaznam sa slike... Da, sad smo svi na dijeti...

Tanja Leković said...

Odlično! Ja imam neki bulgur već duže vreme i nikako da ga utrošim. Mogla bih na nešto ovako. Javljam....

Gordana - KuhinjskePrice.com said...

Jako lijepo i zdravo.

JA U KUHINJI... said...

Dolce Fooda evo ovde (http://www.bezgluten.net/content/proso) imaš malo više priče o prosu.

Casa de vainilla said...

Moracu i ja u potragu za prosom ;)

Petra Kranjica said...

Jako finoo izgleda.

Tamara said...

krasno, zdravo, šareno...sviđa mi se!!pripremam kus kus na sličan način!

Branka - byB said...

Izvrsno i zdravo ! Nekada sam često koristila proso, malo sam ga zanemarila i vrijeme je da ga opet uključim u slana i slatka jela. Najdraže mi je u kombinaciji sa povrćem . Odlično si ga ukomponirala u ovo jelo, jako dobro i lijepo izgleda !

Maja said...

Volim tvoje zdrave kombinacije :) Imaš pravo, izbor povrća koje se može stavit stvarno je beskrajan i možeš ga uvik prilagodit svom guštu!

Post a Comment