Francuska supa od luka



Greje i dušu i telo a uz to luk je i jako zdrava namirnica tako da...


Potrebno je:
(za 4 osobe)

4 veće glavice crnog luka (oko 600-700 g)
kockice putera (oko 30 g) + malo maslinovog ulja
2 kašičice smeđeg šećera
2 kašike aceto balsamica
1 kašičica sveže majčine dušice
1 lovorov list
200 ml belog vina
800 ml goveđeg bujona
malo morske soli


za serivranje:
4-6 parčeta baget hlaba
100-200 g topljivog sira
malo sveže majčine dušice


Način pripreme:
Luk sam iseckala na rebarca pa ga stavila u šerpu gde mi se istopio puter (sa malo maslinovog uja). Posolila sam ga, dobro promešala, poklopila i na laganoj vatri dinstala 20-ak minuta tj. do trenutka kada nije isparila tečnost koja se stvorila tokom dinstanja. 


Onda sam dodala šećer, aceto balsamico, majčinu dušicu i lovorov list , pojačala vatru samo za malo i nastavila sa dinstanjem, s vremena na vreme, mešajući još jedno 20-ak minuta tj. dok se luk nije kapamelizovao. 


Kada se luk karamelizovao prelilas sam belim vinom a kada je ono polu isparilo nalila supicu i poklopljeno kuvala još nekih 20-ak minuta.


Kada je došlo vreme za serviranje supu sam sipala u činijice u kojima sam i služila, umešala malo rendanog sira a onda stavila po jedno parče tostiranog bageta, od gore opet posula sa šakom sira i činijice stavila u rerni na 200 stepeni oko 10-ak minuta tj. dok se sir fino nije istopio i krenuo da rumeni.


Izvadila sam iz rerne, posula sa majčinom dušicom i servirala.

Ovaj, moj, recept objavljen je u sedmom broju časopisa REPETE...


25 comments:

J e l e n a said...

Samo francuzi mogu od tako običnog sirotinjskog sastojka da naprave genijalno jelo, ali elem bez dobrog vina i savršenog sira supa je prosečna. Nisam je nikada probala a tako dobro izgleda i idealna je za ove zimske dane.

Mala kuharica Sandra said...

Draga, pa ti si od jedne "sirotinjske supe" napravila pravu kraljevsku. Fenomenalno izgleda!!!

marcela said...

jedna od najfinijih juha na svijetu :)

mignonne said...

Preslatko izgleda u ovim cinijicama!;)))

Cinnamon and Thyme said...

Izgleda jako dobro! :) Nisam još pravila ove juhe...bio bi vreme da bi :).

Tanja Leković said...

Prvi put sam je probala u Njujorku jesenas i mnogo mi se dopala. A onda sam pokušala da je napravim po nekom receptu i nisam bila najzadovoljnija ukusom. Evo prilike da pokušam ponovo. Inače, kažu da je to odličan lek protiv prehlade, pa recept stiže u pravi čas. Inače, ova tvoja supica izgleda odlično, vrlo lepo dekorisana, kao i uvek, doduše.

Unknown said...

Jedna od omiljenih! Tvoj recept je najbolji,definitivno!

What's for dessert? said...

Ova juha mi je prva asocijacija na 'Alo 'alo seriju.
Prekrasno si ju prezentirala i vjerujem da bi Fanny rađe jela ovu tvoju nego onu koju su joj svakodnevno servirali.

lusitania said...

probala sam je jednom - ajme, boze grozote. no, spremna sam joj dati jos jednu sansu po tvom receptu!

Maja said...

I meni je jedna od najboljih juhica, stvarno je volim :) Sviđa mi se tvoja verzija juhice, jako dobro izgleda!

Љубав на први залогај said...

Nikad je nisam probala, mada crni luk volim. Mnogo mi se dopada kako si je ti pripremila pa je možda i isprobam! :))

Kuvarica Jela said...

Mi o luku, luk na vrata. Baš sam ovih dana sačuvala par recepata za supu od luka, ali sada ne treba da tragam dalje. Predivno izgleda.

tanja said...

Jedna od meni najdražih juha, mljac :) Divna prezentacija, činijice su mi preslatke!!

Nada said...

Odlična juha!..i slikica!

Aleksandra said...

Supa znam da je odličnog ukusa ali ova tvoja prezentacija me oduševila, prelepe slike :)

Unknown said...

Mislila sam da sam ostavila komentar!? Jesam trknuta, da Bog sačuva!
Obožavam ovu juhu. Probala sam je prvi put davno, davno, ... jako mi se sviđa. I stalno mislim kako ću i ja napisati post o njoj ali,..
Nego, izneneadilo me kada sam prije par godina čitala u onoj Brojsovoj knjizi kako je njegova žena u vrlo kratkom vremenu izliječila osteoporozu juhom od luka!?
Ta nesreća je zahvatilai i neke dijelove moga koštanog sustava ali ja sam lijen za sebe!? A ne znam ni koliko je istinito!?

bojana said...

lepo izgleda ova juha, imam je u planu odavno, dobro da si me potsetila da je napravim. a svidzhaju mi se i te tvoje posudice za supu.

Bite my cake said...

Draga, ovo je nešto fantastično! Na listi za pravljenje mi je

Medo said...

Juhu od luka sam prvi puta probao u Parizu. Kako smo bili na večeri u jednom malenom restoranu čiji je vlasnik iz bosne, imali smo na odabir između dva predjela, glavna jela i deserta. Od predjela je bila upravo juha od luka i salata sa tostom i zapečenim kozjim sirom, ali jednostavno nisam mogao odoliti juhi, zaista savršeno :)

Tvoja je izvedba u ovim malenim zdjelicama jako lijepa :)

Gordana said...

Jako lijepo i neobicno. Slike su prekrasne

Branka - byB said...

Ova juha mi je uvijek privlačna i uvijek mi djeluje nekako posebno . Odlično si je pripremila, recept se super, a posebno mi se sviđa kako si je lijepo servirala !

Monika said...

Svaki put kad vidim recept za ovu juhu ljutim se sama na sebe jer ju još nisam kod kuće napravila. Jela sam je u pra navrata u restoranima i obožavamo ju, ali nikako da dođe na red i doma. Sjajan recept i jako, jako lijepa prezentacija!

Jeka i Maja said...

Francuska juha od luka je zapravo pravo zasitno,samostalno jelo.Nakon te juhe u Francuskoj i nikad mi nije uspjelo pojesti išta osim deserta.
Ja radim klasiku s vinom i volim kad je sir bolje zapečen.
Ova mi tvoja juhica izgleda ko lijepa nježnija sestra velikog brata - Lukavca.

kvalizalogaj said...

Sve pohvale za isticanje vrijednosti ove, na prvi pogled, jednostavne supe. Ako želite još malo da je obogatite, malo dobrog konjaka će učiniti svoje :-)

Anonymous said...

Isprobali supu ovog vikenda i bili smo odusevljeni! Stvarno su Francuzi genijalci da od sasvim obicnih sastojaka naprave teko nesto fantasticno. Koristila sam Gouda sir, za vino se ne secam, verovatno je bilo dobro, jer se ostatak vrlo lako popilo. Ponavljamo!

Post a Comment