Srcaste pizze

Ove pizze nisu samo specifične svojim izgledom već i sastavom pa ako volite malo pikantnije tj. jače ukuse mislim da će vam se svideti a i ne morate imati grižu savesti dok ih jedete u smislu da jedete fast food...
Ono što je još jako specifično i meni lično posebno je to da su ukiseljeni matar i paški sir prevalili stotine kilometara od Tadeje i Timne do mene i beskrajno im hvala na tome :)) (Tadeja nedostaju mi tvoji postovi u poslednje vreme... gde si?)
I naravno ne morate praviti oblik srca i svaki drugi će biti sasvim o.k. :)) ali ja mojima na sve načine želim pokazivati ljubav ;))


Pivska prevrnuta pizza

Za ovu pizzu "krive" su Pavloska i BiserkO sa svojim receptima Pivo pizza i Prevrnuta pizza (turnover pizza)... Malo sam izmenila tu i tamo svašta-nešto, spojila i evo šta sam dobila :)
Mere ne mogu dati precizno jer u suštini "punjenje" je po želji i sastavu frižidera ali ipak trudiću se da dam neke okvirne mere onoga što sam ja koristila...
Slike mi nisu nešto (i nije mi bilo do fotkanja tih dana) pa sam se dvoumila da li uopšte i da stavljam recept ali ipak... kao što vidite rešila sam da DA :)


Piletina sa povrćem u marinadi od piva



Jako volim peći meso u "paketiću" jer ostane neverovatno sočno, a opet korica bude hrskava (kada je piletina u pitanju), i što je najbolje svakom prema ukusu mogu napraviti sopstveni "paketić" pa tako svakom mogu staviti povrće i začine koje voli. Tako sam ja ovog puta deci pravila piletinu samo sa krompirićima i malo putera a sebi sam se malo "poigrala" i dobila i više nego super kombinaciju svega. 


"Čokoladna proja"



Nit' je čokoladna nit' je proja ali sinkić kada je video tako je nazvao. U stvari se radi o tankom hlebu od heljde... Ali kako je sve počelo...




Bili smo u prodavnici i planirali da kupimo neki hleb... kao zdrav pa sam se zagledala u neke integralne, seljačke, lovačke i šta sve ne... I dok sam ja birala koji bi uzela primetila sam da čak imaju i deklaraciju... E kada sam počela da čitam šta sve u sebi ima koji hleb brzo sam prestala da se mislim koji bi uzela... Ni jedan... Ostavila sam sve to i na putu kući, na pijaci, kupila projino brašno. Zamesila sam najobičniju i najjednostavnije tanku proju... Bile su to samo dve korice kukuruznog testa (recept imate kod Maje mada sam ga ja tek kasnije videla)... I mojima se jako dopalo, čak su i deca bila oduševljena tako da u poslednje vreme ne kupujem hleb a i ne pravim ga sa dodatkom kvasca, praška za peciva ili bilo čega... Za promenu jedemo malo hrskave ukusne korice... I sad umesto kukuruznog brašna napravila sam sa heljdinim, dodala neke semenkice i nastala je ova i više nego ukusna pogača... Sinkić kad je video rekao je "Evo mama nam je napravila čokoladnu proju" i vala uživao je grickajući korice koje su posebno hrskave i fine...
O zdravlju i lekovitosti heljde sada neću pisati (imate par linkova u prošlom postu) ali nije zanemarljiva tako da vam toplo preporučujem da probate ovaj jako ukusan hlebić...


Heljdoto

Malo mi je i smešan ovaj naziv heljdoto ali ako može rižoto zašto ne i heljdoto...
Heljda je namirnica koja mi je do pre par godina bila potpuno nepoznata, nisam znala ni da postoji, ali se vrlo brzo "odomaćila" u našoj kuhinji jer je jako hranljiva, zrdava a uz sve to i jako ukusna.


Špagete sa patlidžanom

Ovaj post je trebalo biti objavljen jutros, sa sve uvodom koji je nestao, ali, ali... Ne znam šta se desilo a i neda mi se sada pisati sve ono što je stajalo u uvodu tako da ide samo recept... i jeste da nije baš sezona patlidžana ali krčim malo draft jer se sve teže snalazim u njemu... a i ovako poslednje vreme nemam ni trunku inspiracije da zabeležim sve ono što spremim za klopu...
Pozdrav svima i lep vikent vam želim :)



Zelene "tortilje" sa pečurkama





Ne znam da li bi se ovo moglo nazvati tortiljama ili su pre tanke lepinje ili postoji neki treći naziv. Naime tortilje obično zamišljam tanje a lepinje deblje... Bilo kako bilo jako je fino i može se jesti uz jelo umusto hleba, može se puniti kako mesnim tako i povrtnim "stvarčicama" a fino je vala i samo za sebe... Ja sam jela sa povrćem tj. onim što je frižider zahtevao da se potroši...



Pita od quinoe sa povrćem

Ako do sada niste probali ovu žitaricu toplo vam preporučujem da se "odvažite" i uvedete je u svoju ishranu jer će vam "telo" biti zahvalno na tome. Malo više o kinoi možete pročitati ovde a još par varijanti kako sam je ja upotrebila možete videti ovde...


Salata od svežeg spanaća i narandže

Posle "probijanja leda" sa svežim spanaćem probali smo ga u još 3-4 varijante i ovo je jedna od njih :)