Pileća prsa punjena brokolijem sa pireom od batata

A kad sam probila led što se batata tiče napravila sam ga i ovako...


Potrebno je:
(za 2 osobe)

za punjeno meso:
2 velika pileća filea
2 kašičice morske soli
500 ml hladne vode
1 manja glavica brokolija
50 g sveže rendanog parmezana
10-ak listova pancete
oko 50 ml belog vina
malo maslinovog ulja


za pire od batata:
500 g batata
1 veća glavica crvenog luka
malo maslinovog ulja
malo morske soli


Način pripreme:
Priprema mesa: Meso sam dobro oprala pa svaki file kroz sredinu zasekla tj. napravila kao džep. U manju činijicu sam sipala oko 500 ml vode i stavila 2 kašičice morske soli, sve dobro promešala da se so rastopi i stavila meso da odstoji oko 2 sata.(Ovo uvek radim sa suvljim mesom jer mu zaista da iznenađujuću sočnost).


Posle tog vremena izvadila sam meso, obrisala pa u svaki džep stavila mešavinu sitno seckanog brokolija (kuvanog 3 minuta) i parmezana. Otvore sam zatvorila čačkalicama.(Meso naknadno nije potrebno soliti jer stajanjem u slanom rastvoru upilo je dovoljno soli... iz tog razloga ne treba meso predugo držati u rastvoru da kasnije ne bude preslano).


U tiganju, bez masnoće, stavila sam listove slanine da se fino ispeku i postanu hrskavi a onda ih izvadila, dodala malo maslinovog ulja i stavila meso. Kratko sam ga pržila sa obe strane na jačoj vatri, da dobije boju, a onda smanjila vatru, prelila sa malo belog vina i poklopljeno dinstala 10-ak minuta. Odklopila sam posudu, sačekala da ispari sva tečnost a ostane samo ulje (ako treba dodati ga još malo), propržila još kratko da porumeni sa svih strana i to je bilo to, izvadila sam meso da malo odmori.(Ne preterivati sa dužinom prženja i dinstanja mesa da nebi bilo suvo).


Priprema pirea od batata: Batat sam oljuštila, isekla na veće kocke, prelila vodom i stavila da se kuva 15-ak minuta tj. dok fino ne omekša. U međuvremenu tj. pre početka svega isekla sam glavicu luka ka krupna pera i dinstala na laganoj vatri (posolila sam ga) na maslinovom ulju dok luk skroz nije omekšao i karamelizovao (oko pola sata). Kada je batat omekšao prosula sam vodu, izgnječila ga, dodala karamelizovani luk i sve lepo promešala.


Serviranje: Na tanjir za serviranje stavila sam s jedne strane pire od batata, sa druge strane isečeno meso i sve sam prelila ostatkom pečenja od mese pa ukrasila sa listovima pečene slaninice.



Ovaj, moj, recept objavljen je u trećem broju časopisa REPETE...

18 comments:

Shacky said...

Divne boje, a sve na jednom tanjiru! Odlično izgleda!

Vesna Filipovabaka said...

Baš si se primila na batat:-))) Ova panceta ti je tačka na i! Odličan i braz recept!

Dzoli said...

I aj htedoh da napisem ..ti si se bas zabatila;) Ali ova punjena prsa su predivna:)

Κάθαρσις said...

Što se batata tiče, s njima radim samo one Vegetine popečke, a mojima se samo pečeni kao krumpir ne sviđaju jer vele da su preslatki. Svejedno, ovaj pire izgleda da je baš odličan, a o rolnicama piletine s brokulom da i ne pričam! Savršen ručak.

Sweet Corner said...

Fenomenalan rucak, mogu misliti kako tvoji doma uzivaju:)

Tamara said...

Ja bi svaki dan kod tebe na ručak :)

kranjica said...

Super izgleda. Ti si se opasno uhvatila isprobavanja recepata iz Repeta.

maslinka said...

Hvala vam :)
kranjica: nisam se ja primila isprobavanja recepata iz Repeta već je ovaj MOJ recept objavljen u Repetama :)

Ana Turcic said...

Fenomenalno, super izgleda.

mignonne said...

Rolnice su fenomenalne, skicnula sam ovaj tvoj receptic cim sam prelistala casopis, ali batate nisam jos dosad videla na pijaci... a rolnice cu bas jednom napraviti.;)) kiss

What's for dessert? said...

E ovo se zove ručak po mom ukusu! Batat nisam nikad probala, ali ovo što si napravila zvuči odlično.

Buket said...

hımmmmm!!!

Zondra Art said...

Malo piletine, malo batata i eto savršenog ručka za mene!:)
Divan receptić draga!:)
Ugodan vikend!

Miki said...

Sigurno odlicna kombinacija! Ova pileca prsa mi posebno privlacno izgledaju... :)

MIRJANA(Ruza123) said...

Dopada mi se ideja ,no mislim da cu na kraju svu brokulu ja pojesti !!!

Nely said...

Perfektno sve izgleda,dekorativno i preukusno:)

Branka - byB said...

Uvijek mi se sviđaju tvoje kombinacije mesa i povrća, tako mi je odlično i ovo lagano jelo pilećih prsa punjene brokulom, odlično ! Pire od batata je super i zanimljivo je otkrivati ga u novim okusima !

Knjiski Moljac said...

Odlican rucak!

Post a Comment