Dip od crvenog pasulja sa pita čipsom

Svaki put kad ne očekujem da će se deci nešto svideti desi se suprotno, tako je u ovom slučaju bilo sa slatkicom koja je bila i više nego oduševljena a meni nije palo napamet ni da joj ponudim da proba... :))




Potrebno je:

za dip:
250 g crvenog pasulja (može i konzerva kuvanog)
1 manja glavica crvenog luka
2 čena belog luka
50 g crnih maslina
pola veze svežeg peršun lista
suvi začini (ja sam stavila kurkumu, cumin, korijander)
malo morske soli
sok od pola limuna
maslinovo ulje
tabasco sos (opciono)



za pita čips:
čen belog luka
maslinovo ulje
morska so



Način pripreme:
Priprema dipa: Pasulj sam preko noći stavila da se namoči u vodi a sledećeg dana sam ga skuvala ( s tim da sam prve dve vode kad provri prosula i nalila novu hladnu). Dobro sam ga ocedila i stavila u električnu seckalicu zajedno sa grubo seckanim crvenim lukom, belim lukom, maslinama, peršunom, začinima... 




Pulsirajući sam mlela malo po malo a onda dodala maslinovog ulja koliko je trebalo da se sve fino usitni u manje-više jednoličnu smesu. Dosolila sam po ukusu, stavila u činijicu i u frižider da malo odmori do serviranja.



Pita čips: Pita hleb sam iseckala na osmine (pa razdvojila na pola), premazala mešavinom maslinovog ulja, belog luka i soli i stavila u pleh na papir za pečenje te u rernu na 200 stepeni, 10-ak minuta tj. dok nije postao hrskav.



Serviranje: Dip sam izvadila iz frižidera, premestila deo u činiju za serviranje, prelila sa malo maslinovog ulja i poslužila sa pita čipsom.



Ovaj, moj, recept objavljen je u četvrtom broju časopisa REPETE...

16 comments:

Dzoli said...

Fina stavr za grickati sa ukusnim dodatkom:)

Dunja said...

Pravila sam po tvom receptu i to nam je omiljen zagrizak i kao predjelo i marendica. Odlično.

Nale said...

Mmm, mogu samo zamisliti kako je dobro:) Divno izgleda!
Pozdravi slatkicu:)

What's for dessert? said...

Djeluje jako zanimljivo, nikad nisam probala dip s grahom. Odlična ideja za pitta čips.

Irena said...

Savršeno,obožavam ovakve stvarčice.

J e l e n a said...

Ja znam da prepržim na ulju ovakav pasulj i koristim kao dip, doduše sa tortilja čipsom. Ma deca su sjajna. Kada su kao mala izložena tako divnoj hrani i ukusima celog života će jesti i isprobavati nove stvari.

Just Cake Girl said...

divan jeeee dip :)) obožavamo takve stvari :)

Dilajla said...

Savršeno kao tapenada od fažola.

kranjica said...

Sviđa mi se. Mislim da bi bilo zgodno kao prejelo.

Tamara said...

odličan dip!

Sanja said...

Radila sam dosta namaza od razlicith namirnica ali jos nikad nisam od pasulja. Zvuci zanimljivo.

Miki said...

Posto volim sve sa pasuljem (jos kolac nisam pravila, ali jednom sam naisla na neki recept) i ovaj dip bi mi se sigurno dopao! Super je!!! :)

Casa de vainilla said...

Jako fino zvuci!

Monika said...

robala sam sličan dip od bijelog graha i oduševila se. Moram i ovoga napraviti. Pita kruh izgleda fenomenalno! Hvala za recept!

jubistacha said...

Odlično.Baš imam kuhanog crvenog graha u zamrzivaču!

Branka - byB said...

Sa ovim dipom sam i ja oduševljena tako da potpuno razumijem djecu i da im se toliko svidio. Sviđaju mi se sastojci i vjerujem da ova kombinacija daje poseban okus. Odlično !

Post a Comment