Sirup od nara i salata od patlidžana

Imam par recepata gde se koristi sirup od nara, nisam gledala da li se ima kupiti ali sam imala dva veća nara koja su vapila da ih iskoristim pa sam ih utrošila na pravljenje ovog sirupa.

Uz to dobila sam candy termometar i bila sretna ko mala kuca. Majo beskrajno ti hvala na ovom super poklonu... Ja sam inače, pa možda i godinama, gledala po radnjama i tražila ga (čak sam i vama kukala) ali kod nas toga nema pa nema tako da sam se potpuno rastopila kada sam ga dobila na poklon... I ovo mu je bilo vatreno krštenje... I šta reći nego da je super odradio svoj posao :)

SIRUP OD NARA



Potrebno je:

300 ml soka od nara (2 veća nara)
100 ml smeđeg šećera
malo limunovog soka

Način pripreme:
Nar sam prvo očistila tako što sam pod mlazom vode odvajala bobice u đerđiv... (na taj način sam izbegla prskanje i bojenje prstiju) a onda sam ga propustila kroz sokovnik i dobila 300 ml soka.


U šerpicu sam stavila sok od nara, šećer i liminov sok, sve dobro promešala i kada je provrilo smanjila vatru i kuvala nekih 20-30 minuta. Kada je termometar pokazao 110-113 stepeni sirup je bio gotov, sklonila sam ga sa vatre i presula u činijicu da čeka svoje korišćenje.


Recepti sa ovim sirupom će slediti naknadno... Ali znam da je Maja imala neki recept... sada ću ga potražiti gde se koristio... evo ga... a može se i fino upakovati u marinadu za meso, sos koji dođe kao preliv mesu ili pak kao sastavni deo preliva za kolače...


Pošto je jako jednostavna ovu salaticu ću ubaciti ovde kao prvi u nizu recepata koji koriste ovaj sirup, i šta da vam kažem nama se jako svidela kombinacija :)

SALATA OD PATLIDŽANA I NARA



Potrebno je:

2 veća patlidžana
za sos:
2 kašike sirupa od nara
3 kašike maslinovog ulja
1 čen belog luka
malo soli
kašičica meda
pola veze peršun lista
malo suve mente


Način pripreme:
Patlidžan sam isekla na kolutove debljine oko 5 mm, nasolila i ostavila da puste gorčinu. zatim sam ih obrisala i ispekla na suvom grill tiganju.
Za preliv sam pomešala sirup od nara, med, maslinovo ulje, protišnjen beli luk, morsku so i malo suve mente.
Patlidžan sam poređala na tacnu, prelila prelivom, posula sa malo semenki nara i seckanim peršun listom.


A evo i dok ovaj post čami u draftu i čeka svoj red da bude objavljen ja napravila i Majine trouglaste pite sa spanaćem i pinjolama doduše bez pinjola ali stavila sam pecan orahe i šta da vam kažem super su, baš onako imaju dozu posebnosti i neobičnosti koja nam se jako dopala pa svima predlažem da ih probaju :)

11 comments:

Dajana said...

Sad ti preostaje uživati u nekom divnom koktelu s dodatkom ovog sirupa (što kažeš na Sex in the city?)
Šalu na stranu, jednostavan je za napraviti, a može ga se iskoristiti na puno načina. Ja sam ga dodavala u kreme za kolače a i u tijesto.
Izvrsna salata.

Unknown said...

Hm, u nas se sirup od nara (šipka) koristio isključivo za sok:))) Naravno, pravi se drugačije, bez kuhanja!
Ovaj tvoj je vrlo zanimljiv a i načini za iskoristiti ga!

Just Cake Girl said...

mmmm obožavam šipak :))))

Maja said...

Odličan sirup od šipka :)
Radim ga jako slično, samo s dodatkom meda umjesto šećera. jako je ukusan i fantastičan za voćne salate :)

Maja Babić said...

Hej, znas li da ja svoj termometar nisam jos ni otpakovala iz ambalaze?! :) Super gusto ti deluje taj sirup, ja sam to nesto nabrzaka, i nisam kuvala dovoljno, i bio je redak. Hvala ti na lepim recima i isprobanom receptu! :)

Sanja said...

Ova salata mi zvuci neodoljivo.
I pituljice predobro izgledaju. Slike su savrsene.

Dunja said...

Sve je predivno, sirup od nara mrak, a o patliđanima da ne govorim. Savršenstvo.

lusitania said...

veliki sam ljubitelj sipka, narocito one kisele vrste koja obicno dolazi iz izraela...mmmmmmmljacccc! u portugalu se sipak mjesa sa secerom i portom, no meni je drazi bez icega, onako direktno iz kore...

Casa de vainilla said...

Odlican ti je sirup, a i taj termometar! I ja stalno kontam da treba da ga nabavim, a kad god lutam po gradu uvek ga nekako smetnem s uma ;)

Branka - byB said...

odlična ideja za sirup i baš mi super izgleda. I kod mene se zna naći šipak za hitnu upotrebu , sada mi je ovaj sirup odlična ideja ! Salata je isto tako odlična , sve mi se baš sviđa !!

Andrea said...

Savršeno! Nar obožavam i uvijek jedva dočekam njegovu sezonu.
Majine trouglove sam isprobala i sama i apsolutno su svi bili oduševljeni njima. :)

Post a Comment