4 integralna hleba sa svačim nečim...


Opet prebacujem recepte od ranije i ovde...
Sada malo ređe mesim domaći hleb ali ako ga pravim to je nešto ovako... Mešavina raznih integralnih brašna, semenkica, orašastih plodova i ne možete pogrešiti... Nama su ovakvi hlebovi bolji od kolača, sinkić ih prosto obožava a i mislim da su neuporedivo zdraviji od onih koje možete naći u pekari. Posebno se naježim kad odem u pekaru i pitam od kog brašna je napravljen određeni hleb a ona mi samo kaže da ima 4 vrste brašna (i ja sad trebam da padnem u nesvest od oduševljenja)... kad pitam koje 4 vrste gleda me belo i mogu misliti šta mi misti... a vala ni ja njoj ne mislim ništa bolje... tako da po meni nema ničeg boljeg od domaćeg hleba pogotovo što se ovi hlebovi mogu jesti maltene nedelju dana...




Potrebno je:

7 prepune kašike graham brašna
7 prepune kašike običnog belog brašna
2 kašike susama
2 kašike lalenog semena
3 kašike semena suncokreta
3 kašike semena bundeve (golice)
20 g kvasca
1 kašičica meda
pola kašičice soli
oko 250 ml mlake vode
oko 50 ml maslinovog ulja


Način pripreme:

U dublju činiju za mešanje sipala sam obe vrste brašna, samleven susam i lan (tako se bolje iskoristi sve dobro iz njih), suncokretove i bundevine semenke, malo soli i sve dobro izmešala.
U međuvremenu u šolji sam razmutila kvasac sa medom i oko 100 ml tople vode pa ostavila da naraste.
U sredini smese brašna napravila sam rupu paa sipala kvasac i ulje a onda kašikom sve promešala i dodavavala po malo vode dok se nije dobila kompaktna masa. Na kraju rukom sam malo izmesila tako u činiji. Testo nebi trebalo da se lepi za prste. Ako treba dodati još malo običnog brašna.
Kalup za hleb dimenzije 30X11 cm namazala sam sa malo ulja a onda stavila testo, lepo rasporedila, prekrila krpom i ostavila na toplom da naraste.
Rernu sam zagrejala na 180 stepeni i hleb pekla 30-ak minuta tj. dok fino nije porumeneo.
Izvadila sam onda hleb na kuhinjsku krpu, umotala ga i ostavila na žici da se prohladi.
Ovaj hleb može da stoji i par dana u platnenoj vrećici.



Potrebno je:

4 kašike heljdinog brašna
4 kašike integralnog ražanog brašna
4 kašike brašna T-500
4 kašike pšeničnih mekinja
oko 250 ml tople vode
25 g kvasca
kašičica šećera
50 ml ulja od koščica grožđa
pola kašičice soli


Način pripreme:

U mekinje sam stavila malo vrele vode i ostavila ih da je upiju.
Kvasac sa medom i malo vode stavila sam da naraste.
Pomešala sam sve vrste brašna, so, dodala mekinje, ulje, kvasac i sve lepo promešala pa zamesila testo.
Ostavila sam da se diže .
Kad je nadošlo prebacila sam ga u nauljeni pleh za hleb (11 x 30 cm) i ostavila da se opet diže.
Kad je narastao pekla sam ga na 220 stepeni dok nije porumeneo (oko 30 minuta).
Čuvati u platnenoj vrećici.



Potrebno je:

300 g integralnog pšeničnog brašna
3 šake oraha
3 šake golice (semena bundeve)
100 ml kiselog mleka
50 ml mleka
20 g svežeg kvasca
1 kašičica meda
1 kašičica morke soli
30 ml nerafinisanog suncokretovog ulja


Način pripreme:

Orahe sam grubo samlela u električnoj seckalici (ili iseckati). Pomešala sam integralno brašno, orahe, golicu i so.
Kvasac sam staviti da nadolazi s toplim mlekom i kašičicom meda.
U brašno sam dodala kiselo mleko, ulje, kvasac i sve dobro izmešala… po potrebi dodati još malo toplog mleka… treba da se dobije srednje tvrdo testo.
Ostavila sam testo na toplom pola sata da naraste.
Pleh za hleb namazala sam sa malo ulja pa ubacila testo, poravnjala i ostavila opet da nadolazi.
Pekla sam ga 30-ak minuta na 200 stepeni. Izvadila iz pleha, uvila u platnenu krpu i stavila na rešetku da se ohladi, a kad se ohladio prebacila u platnenu vrećicu.



Potrebno je:

120 g ražanog integralnog brašna
60 g ovsenog integralnog brašna
200 g pšeničnog integralnog brašna
20 g mekinja
80 g seckanih oraha
15 g svežeg vasca
kašičica soli
kašičica smeđeg šećera
30 ml nerafinisanog suncokretovog ulja
vode 100ml+100ml+oko150ml


Način pripreme:

Mekinje sam preliti sa 100 ml vrele vode.
Kvasac sa kašičicom šećera i 100 ml tople vode ostavila sam da naraste.
U činiju za mešanje sipala sam sve tri vrste brašna, seckane orahe, so, ulje a onda dodala namočene mekinje i kvasac… Promešala sam sve zajedno pa malo po malo dodavati 150 ml tople vode. Zavisno od brašna zavisi koliko će vam još tečnosti trebati ali meni je trebalo tih 150 ml a posle možda kašika običnog brašna da se sve lepo umesi… Bude malo tvrđe testo.
Ostavila sam pola sata da naraste a onda prebacila u podmazan pleh za hleb (30×11 cm) i opet sačekala da naraste.
Rernu sam zagrejala na 250 stepeni, pekla 5 minuta pa smanjila na 180 i pekla još oko 40 minuta. (zabadanjem čačalice videti kada je gotov).
Izvadila sam hleb iz pleha, umotala ga u krpu i stavila na rešetki da se prohladi a zatim prebacila u platnenu vrećicu za hleb…

I ove receptiće šaljem Jasenki za ajme' koliko nas je (koju je pokrenula monsoon) jer je tema orašasti plodovi i semenke a ovde ima svega toga fino upakovanog :)

Ostale radove ovog kruga igrice ajme' koliko nas je možete videti ovde...

19 comments:

Alanvla said...

Ovo je zaista sjajno!

cosmo2503 said...

Kruh mi je bolna tačka. Divni su u svim kombinacijama.
Mene nervira neznanje, ali šta se tu može, te cure samo prodaju kruh i nemaju pojma , ali nažalost ni interesovanja da nauče nešto o onom što prodaju. U mojoj pekari su nedavno počeli prodavati "zdravi kruh bez aditiva" i kada sam pitala zar se u ostale vrste dodaju aditivi i koji cura naravno nije imala pojma.

maxivida said...

Pre oko dva meseca sam počela da mesim hleb dvaput nedeljno - ne jedemo ga u velikim količinama i ne moram da dokupujem u pekari. Hvala na receptima, moraću da isprobam ovaj s heljdom pošto sve što sam dosad pokušavala s tim brašnom nije bilo onako kao što sam očekivala.

Andrea said...

Slažem se s tobom po pitanju kvalitete kruha u pekarnicama. Što je najgore prodaju farbana peciva, prepuna aditiva pod integralna. :(
Definitivno je najbolji izbor peći svoji kruh.
Jako mi se sviđaju sve tvoje kombinacije. :)

Ruza123 said...

Kruh rijetko kada kupujem,cak sam i zene na poslu zarazila s pravljenjem kruha !!!
Divan ti je kruh,pogotovu sa kojekakvim sjemencicama ,bas volimo,samo mora biti mjesano brasno !! :)

Sandy said...

Nema bolje od domaceg! Odlicno! Ne znam s kojim da zapocnem :)

Tadeja said...

LUDNICA! :) Odlični sve do jednog. S kupljenim kruhovima je nažalost izgleda svugdje manje više isto. Teško je ustanoviti što je i u kojoj mjeri doista unutra.
Ja volim kruhove s orasima i vrlo sličnu sam kombinaciju i ja napravila kao i ti, ali kao peciva!
:)

Branka said...

Koji super kruhići svi po redu, a meni posebno drago ovo kada vidim "sa orasima", od kada sam ga isprobala taj mi je odličan. Svi prekrasno izgledaju, pravi domaći, odlični, bravo !
Što se pekarnica tiče i moja iskustva su bila slična dok sam u njih zalazila, rijetko bih čula nešto konkretnije od onoga "ovaj vam je fini !" :).

Tina said...

Graham hleb sa semenkama ću morati vrlo brzo da pravim... Deluje preukusno... A ja još volim semenke... Divno! :)

Sanja said...

E pa ne znam koji mi bolji od kojih. Obozavam ovakve hljebove.
Ukusni i zdravi i ne mogu se porediti sa kupovnim.

Snježa said...

I ja obožavam domaći kruh ali, volim kada ga ne pravim - ne znam stati jesti ga. Svi su ti prekrasni, a što se tiče kupovnih znam za slučaj kada se u bijelo brašno stavlja kakao da bi bio crni:(((

Nadjibella said...

Un pain magnifique. Vraiment réussi.
bravo!!

kuvarica na trapezu said...

Obožavam peciva i ovi recepti su mi baš uljepšali ovaj kišni dan!

Surac said...

Treba da probam i ja,stvarno je super...

Monika said...

kako su dobri!! ne znam koji je bolji...fenomenalno maslinka :)

Sweet Corner said...

ne mogu se odluciti koji mi je bolji... :) ja se grozim ovdje kupovati kruh, jer je nemoguce da kruh moze ostati mekan i svjez skoro 20 dana,a upravo se takvi kruhovi prodaju ovdje, i pitaj boga sto sve ima u njemu, kad je nakon 20 dana u istom stanju kakv je bio i nakon sto sam ga kupila :( Maslinka, hvala ti za jos jednu ulaznicu, kruhovi ce sigurno doci na red za isprobavanje :)

Fimère said...

il est si magnifique ce pain qu'on a envie de le gouter, très réussi
bonne journée

Fimère said...

hello
I have a price for you on my blog, you can take it
good day

Anonymous said...

Stavila sam 10 kašika ovsenog brašna,5 brašna od prosa,5 piričanog,2 kašike mljevenog lana,2 sjemenke od suncokreta,3 kašike maslinovog ulja,šaka sjeckanog peršuna,malo kima,pola kesice suvog kvasca,čaša mlake vode,kašičica soli.Pozdrav

Post a Comment