Tikvice kao tagliatelle i raviole kao zeke

Kada sam kod Dunje na blogu videla ove slatke zeke odmah sam se "zaljubila" u njih i jedva sam čekala da ih napravim deci.
A onda kao nekim čudom kad god pravim nešto "zanimljivo" deca se u trenu stvore u kuhinji tako da su ove zeke pravili oni a ja sam tu bila samo pomoćnik...
Smislila sam da testo bude kao za svaku drugu pastu, da ih punim šunkicom i sirom, da umesto paste napravim tagliatelle od tikvica a da sos bude neka vrsta belog sosa na bazi pavlake...
I da, ni sos nisam mogla napraviti bez pomoćnika a ni šunkicu da iseckam... Sve u svemu oni su bili glavni i presrećni pa su na kraju izjavili da je "jako lepo i zanimljivo kuvati" ali ipak mislim da im je još zanimljivije bilo sve to pojesti :)



Potrebno je:

za zeke:
3 jaja
300 g brašna
malo soli


za punjenje zeka:
100 g šunke
100 g mozzarelle


za sos:
250 ml pavlake za kuvanje
100 g sunke
50 ml belog vina (opciono)
1 čen belog luka
malo maslinovog ulja
malo mirođije


za tagliatelle:
2-3 tikvice


Način pripreme:
U činiju sam stavila brašno i so pa u sredini napravila udubljenje, stavila jaja i onda polako zamesila fino i glatko testo (ako treba dodati kašiku-dve vode ili još malo brašna), umotala ga u folijui ostavila da odstoji 15-ak minuta.
Sitno-sitno smo iseckale šunkicu, dodali je mozzarelli i sve fino promešale.


Tanjili smo deo po deo testa, stavljali po kašičicu fila, pravili zeke (prema Dunjinom uputstvu), stavljali im oči od šargarepe i ostavili ih malo da se prosuše.


Tikvice sam dobro oprala pa nožem za ljušćenje povrća pravila "rezance" s tim da sam sve išla u krug a da sam središnji deo koji ima semenke iskoristila za čorbicu. Tikvice sam kuvala oko 7-8 minuta u slanoj, ključaloj, vodi tj. dok taman nije omekšala (paziti da se ne prekuva).


Sosić smo pravili zajedno dok su se zeke kuvale 15 minuta u ključaloj, slanoj, vodi. Na malo maslinovog ulja stavili smo beli luk sitno seckan i šunkicu sečenu na trakice... Malo smo to propržili a onda dodali pavlaku i na laganoj vatri dinstali dok se malo nije zgusnula...(dodati i malo belog vina ako želite).


I znači na tanjir sam onda stavila tikvice, od gore je išao sos, pa mirođija i na kraju zeke... da i malo parmezana...I uživanje je moglo da počne :)


17 comments:

cosmo2503 said...

Ko se ne bi zaljubio u nešto ovako slatko. Uspjela si fantastično, čestitam!

Dajana said...

Ma prekrasnih li zečića. Zbilja originalna ideja. Bravo, bravo.

Alanvla said...

Sjajno! Iako su sve slike divne(po default-u), on gdje klinci prate postupak kuvanja-NEPROCJENJIVO!!! :)

Dunja said...

Ma bravo, fantastično su ti ispali i cijeli post ti je prekrasan. A dječica u kuhinji, to je najljepše što možeš pružiti djeci, zajedništvo i u kuhanju, a kuhanje je zapravo zabavno. Drago mi je da te je moj blog inspirirao.

Sandy said...

ovo je bas slatko! sto su vrijedna tvoja djecica :) i izgleda da je ispalo jako fino, bravo!

Monika said...

Wow! pa ovo je pravo veselje na tanjuru! zečići su predivni, a ideja da od tikvica napraviš tagliatelle je fenomenalna! predivno :)

Unknown said...

Uživanje je bilo i čitati ovaj post! I najljepše od svega je što ste svi uživali; fenomenalno!

Marija said...

Ludilo! Svaka cast!

Ljiljana said...

Kao med medeni su :))))

Andrea said...

Joj kako su ti dobro ispali! Pre, pre, preslatki su. :)
Ovaj recept moram obavezno isprobati iako jedino dijete u mojoj kući sam ja! :D :D

Sweet Corner said...

maslinka, odusevljena sam!!! predivno ste ih napravili, preslatki su, svaka cast!

mirjana said...

Tako su lijepi !!
Ja tebe stalno gubim na blogu,stalno trazim maslinku,ne znam zasto sam si to uvrtila u glavu i tako mi promakne puno tvojih delicija u kojima si jako vjesta !!:)

Branka said...

odlični zečići, baš slatko i lijepo izgledaju ! Ideja je super, ti si ih isto tako super napravila, veselje na tanjuru i u pogledu na slikice !! :)

Еoc said...

Wow, great idea :) I love them :)

Tadeja said...

Ovo ti je jedan prekrasan, prekrasan, topli post. Od toga kako su ispali zečeki do sličica, ma sve! Sviđa mi se ova ideja s tikvicama. Prekrasno je, morati ću i ja probati s Timnom! :)

COLARGOL said...

Oh, apsolutno briljantan, što odlična ideja,
je vrlo, vrlo uspješni, čestitam!

Maja Babić said...

Joj, zecici su mnogo simpaticni, i ja sam pomislila kako bih ODMAH da ih pravim kad sam ih videla. Ali kako sam hronicno pogubljena sa vremenom i to-do receptima, nisam bila vredna kao vi. I taljatele od tikvica su super ideja, stvarno!

Mnogo su slatki tako kad nesto rade, i kad iskuse taj osecaj zadovoljstva zbog uspeha.

Nego, 'oces ti i mene da obucis kako da kuvam nesto fino i lagano, nesvesno sam se preorijantisala samo na malo tezu hranu :)

Post a Comment