Labneh...

Kada je Nada sa blogom Just good food zadala sir kao temu ovog meseca u okviru igre ajme' koliko nas je (koju je pokrenula monsoon) mislim da nam je zadala baš težak zadatak. Jer sir svi koristimo na hiljadu načina i za koji se sad opredeliti...
U ovom postu ja sam rešila napraviti jednu vrstu sira, labneh (za koji sam prvi put čula kod monsoon) a zatim i dati par ideja gde i kako upotrebiti taj sir...

LABNEH

Priprema je i više nego jednostavna a krajnji rezultat, po meni, totalno savršenstvo...tako kremast i blag sir koji se može koristiti kako u slanim tako i u slatkim varijantama.



Potrebno je za 300 g sira:

1 l jogurta
malo soli (ako ga koristiti u slanoj varijanti)


Način pripreme:

U veću činiju sam stavila cediljku a u nju gazu... Prosula sam jogust u gazu, blago sve preklopila i stavila u frižider da se cedi od jednog jutra do sledeće večeri i to je bilo to...
Ranije sam pravila kuglice i valjala ih u razne začine, može se držati i u maslinovom ulju... Ma može se svašta...

LABNEH SA INDIJSKIM ORAHOM


Potrebno je:

300 g labneha
150 g indijskog oraha
50 g pršute
200 g mini paradajza
5-6 tortilja


Način pripreme:

Indijski orah sam grubo iseckala. Sir sam oblikovala u kuglice, valjala ga u seckani indijski orah i ređala na listove pršute. Uz mini paradajz i tortilje koje sam malo jače ispekla i isekla na osmine ovo nam je bila fina i lagana večera...


MANKOUSHE - LIBANSKA PIZZA


Potrebno je:

za testo:
300 g brašna
oko 150 ml tople vode
20 ml maslinovog ulja
malo soli
pola pakovanja suvog kvasca

za nadev:
100 g labneh-a
125 g mozzarelle
majčina dušica


Način pripreme:

U činiju za mešanje stavila sam brašno, so i kvasac... promešala pa dodala malo maslinovog ulja a onda i tople vode koliko treba da se dobije fino srednje mekano testo. Ostavila sam ga da naraste a onda ga istresla na dasku za mešanje, blago podelila na dva dela i bez mesenja prstima fino rastanjila u dve pizze koje staju u jedan pleh... Ivice sam malo podigla da mi kasnije sir ne iscuri.


Obe pizze sam pažljivo premazala sa labneh-om a onda stavila u rernu prethodno zagrejanu na najjače, program samo dole i pekla 10 minuta, onda stavila program gore-dole narednih 5 minuta a onda poređala mozzarellu, posula majčinom dušicom i pekla još jedno 2 minuta tj. dok se sir nije istopio.


Izvadila sam pizze iz rerne i servirala je uz koji mini paradajz.
Pizze su tako fino nežne... testo je jako fino hrskavo a ukus sira tako fin i blag... Ma milina...

SLATKI LABNEH

Prvi put kada sam pravila ovaj sir zaboravila sam staviti so i kada sam ga probala učinilo mi se da bi se super slagao sa slatkim stvarima... I nisam pogrešila... Nisam neki ljubitelj sireva u slatkim varijantama ali ovo mi je savršenstvo bez mane...


Potrebno je:

300 g labneh-a
100 g pecan oraha
100 g šećera
200 g slatke pavlake

Način pripreme:

U šerpicu sam stavila šećer i kada se otopio i karamelizovao dodala sam pavlaku. Mešala sam i kuvala na umerenoj vatri dok se ceo karamel nije otopio. Onda sam sačekala da se karamel malo prohladi a onda prebacila u teglicu i ostavila u frižideru do sledećeg dana da se skroz fino ohladi i malo stisne.


A onda je sve vrlo jednostavno... Varijacija na temu ima zaista puno. Mislila sam stavljati ga i preko mrvljenog integralnog keksa ili džema od jagoda ili... Na kraju sam se odlučila za jednu jako brzu i jednostavnu varijantu a jako finu i ukusnu.
Pecan orahe koji su doputovali s drugog kraja sveta (Sanja do neba ti hvala) sam iseckala grubo. Sir sam pomešala sa par kašika karamela.


U čaše sam onda stavljala malo pecan oraha, prelila sa malo karamela, pa malo sira, pa opet pecan, karamel, sir... na kraju od gore preko sira ide karamel i jedan ceo pecan orah...

I šta da vam kažem mene je ovaj sir zaista oduševio i često ga pravim i koristim na razne načine... pa ga i vama toplo preporučujem, ako ga već do sada niste probali svakako probajte...

20 comments:

Monika said...

i ja dijelim tvoje oduševljenje labnehom...oborio me s nogu, ali moram ti priznati da mi nikad ne bi palo na pamet koristiti ga u slatkišu...a sad kad si ti to spomenula i napravila čini mi se tako prirodno i jako fino...a i pizza me jako privlači :)

Shangri La Food said...

ajme krasno..

i meni je pizza favorit

Andrea said...

Labneh obožavam, a baš ga dugo nisam radila. :)
sviđaju mi se tvoje ideje, posebno ova slatka varijanta. To još nisam isprobala ali sigurna sam da je izvrsno. :)

Nadji said...

Je connais le lebneh et les recettes que tu en donnes semblent très savoureuses.
Je les note toutes.
A bientôt.

Branka(homemadebyB) said...

ja se spremam napraviti već mjesecima ovaj sir pa evo nikako da se to dogodi. Ova tvoja izvedba i sve kombinacije su mi savršene, bravo ! a i poticaj su mi da ga konačno i ja napravim i njime se oduševim :)

Nada said...

Hm..što se tiče sira, žao mi je što si ga tako shvatila,kao težak zadatak ,jer baš suprotno tomu nadala sam se da svi kuhate sa sirom i da će to biti svima lako izvedivo, eto na žalost ispalo je teško...a nisam to htjela..ja se ispričavam!
Lebneh mi u svim ovim varijantama odlično izgleda posebno ovaj s indijskim oraščićima, i pizza zvuči interesantno...

Tadeja said...

Očarana od A-Ž!
Danas na poslu zabušavam,ali sam barem uspjela konačno preletjeti sve zaostatke u vašim postovima.
Taj lebneh danas stavljam da se radi, pa makar sjekire padale. Idem ravno s posla kupiti jogurt. Ne znam koji mi je od recepata u ovom postu bolji, a fotkice još sve potenciraju!

Unknown said...

Meni je ova pizza favorit!
Ne znam jeste li ikada čuli za basu? Isto se radi od jogurta na isti način kao labneh i točno ću je kupiti sljedeće subote (pazarni dan u Kninu) radi pizze. Jer ja umjesto labneha stavljam kiselo vrhnje.
Sve mi je fantastično, pošto obožavam grickati mogu samo misliti kako bi prošao ovaj sa indijskim oraščićima... Pa, odakle ti tolike ideje? Predivno...sve...

Nevena Buljan said...

joj mene ova tvoja pizza oborila :-), a bome ću probati napraviti ove dane labneh, sad mi se čini skroz jednostavno....ma sve što si napravila je prekrasno!...:-)

Josipa said...

puno toga sam pročitala o tom slavnom labnehu na coolinarici i po blogovima, ali još ga nisam probala :( ali ova pizza me posebno oduševila! stvarno fenomenalna ideja :)

Sweet Corner said...

odusevila si me izborom recepata i prezenatcijom, odlicno i svaka cast na masti!

Ljiljana said...

Maslinka, neprevazidjena si :)))
Toliko lepih recepata od jednog fantasticnog sastojka.
I mi obozavamo labneh, ni sama ne znam koliko sam ga puta do sada pravila, ali nikad nisam pomislila da ga isprobam u slatkoj varijanti.
Stvarno si me impresionirala ovim postom. Sve je genijalno :)))

Snjezana said...

labneh obozavam i svida mi se tvoj ideja s pecan orasima. probat cu.:)

Maja Babić said...

Stvarno svaka cast, labneh nisam probala, a odavno je na cekanju. Labneh kao osnova za slatkis mi zvuci kao posebno dobra ideja.

Sanja said...

lebneh mi je super u dosta kombinacija a i onako sam.
ovo sto si nam ti prezentovala je fantasticno. Pa ne znam koja je slika bolja od koje. i ovi receptici su izvrsni. sve pohvale.

Marija said...

Ne bi mi nikd palo na pamet da ga stavim u nesto slatko i sad mi se posle ovoga nesto mota po glavi kakav li bi bio cheesecake od njega?

Ona libanska pica super izgleda!

Unknown said...

Meni je sve ovo savršeno... ne znam šta bih pre isprobala! :D Ne znam gde ima da se kupi pecan orah? Hvala unapred..

JA U KUHINJI... said...

Maja Atanasijevic: Pecan koji sam ja koristila obično sam dobijala kao poklon "iz daleka" i zaista ne znam da li ima da se kupi i negde kod nas...

Anonymous said...

U toku nedelje sam napravila labneh, nista lakse, a nista savrsenije za poneti za rucak na poslu. Kod nas je jogurt mnogo gusci nego u Srbiji, tako da sam dobila prilicnu kolicinu finog mazivog sira. Napravila sam wrap i uzivala. Sutra cu da stavim i malo vlasca, a u drugi susen paradajz.
Pre mnogo, mnogo godina sam boravila u Izraelu malo duze i secam se da su u svim restoranima, po definiciji a predjelo donosili cinijicu humusa i labneh. Ostalo mi je u glavi da ga oni zovu 'lebane', totalno nevazno. Ukus je taj!

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: Dobro si me podsetila na ovo, moram opet praviti jer se dobije zaista super kremast namaz a može se koristiti i u slatkim varijantama. Sad doduše svakodnevno pravim domaći kefir pa ću probati i sa njim :)

Post a Comment