Keksići I deo

Vidim da na coolinarici imam masu objavljenih recepta sa keksićima i sada je idealna prilika da ih prenesem i ovde... Slike su koma a i nemam ih puno jer sam tada bila u fazonu da slikam jednom, bez mnogo "fantaziranja" i to je to...:)




Potrebno je:

210 g brašna
135 g kristal šećera
115 g putera
1 veliko žumance
2 kašike mleka
50 g kakao-a
prstohlat soli

i još:
50 g čokolade za kuvanje
šaka lešnika

Način pripreme:


Umutiti 135 gr kristal šećera, puter, žumance , mleko, ekstrakt vanile u velikoj posudi za mešanje. Mešati dok se ne stvori kremasta masa. Postepeno dodavati brašno, kakao i so. Pokriti, staviti u frižider i hladiti sat vremena.
Zagrejati rernu na 175°C (zagrejati na najače pa smanjiti na tu temperaturu).
Praviti kuglice prečnika oko 2,5 cm, i uvaljati u 100 gr kristal šećera. Ređati kuglice na rastojanju od 5 cm na papiru za pečenje. Zadnjim delom varjače praviti rupice na sredini svake kuglice, dubine 1-5 cm.
Peći od 10-12 minuta ili dok ivice ne postanu tvrde dok je sredina jos mekana. Hladiti keksiće 2 minuta na plehu a onda izvaditi i ohladiti do kraja.
U svaku rupicu usuti topljenu čokoladu i po delić lesnika.




Potrebno je:

100 gr čokolade za kuvanje
ekstrakt vanile
160 gr putera
120 gr šećera
120 g smeđeg šećera
soli na vrh noža
2 jaja
200 gr brašna (i više… možda 300)
50 gr mlevenih lešnika
2 kašike meda
pola kesice praška za pecivo
80 gr seckanih lešnika

Način pripreme:

Zagrejati rernu na 175°C. Iseći čokoladu na kockice. Penasto umutiti puter, obe vrste šećera, vanilin ekstrakt i so.
Razbiti jedno po jedno jaje u to a zatim dodati i brašno u kome je razmućen prašak za pecivo (mislim da je 200 gr brašna malo jer masa treba da bude malo čvršća da se keksići nebi razlivali i bili mnogo spljošteni). Dodati onda mleven lešnik i med a na kraju seckan lešnik i seckanu čokoladu.
Obložiti pleh papirom za pečenje i kašikom vaditi male "kuglice" pošto će se keksić rasplinuti… znači i veliki razmak između njih (4 u jedan red). Peći oko 10 minuta. Sačekati malo da se prohlade na papiru a onda ih izvaditi na šipku za hlađenje keksa dok se potpuno ne ohladi a onda staviti u kutiju.
Ova količina testa je za 3-4 pleha i izađe više od jedne metalne kutije keksa.



Potrebno je:

250 g brašna
150 g putera
70 g šećera
jaje
žumance
kašika meda
ekstrakt vanile
začin za medenjake
šećer za posipanje

Način pripreme:

Od brašna, putera, šećera, ekstrakta vanile, začina za medenjake i jajeta umesiti glatko testo, umotati u foliju i ostaviti u frižideru oko 30 minuta.
Rernu zagrejati na 200°C.Testo rastanjiti oklagijom na debljinu oko 4 mm. Modlicom vaditi perece, stavljati u pleh obložen papirom za pečenje i premazati umućenim žumancetom sa mlekom a onda posuti šećerom koji će se tokom pečenja karamelizovati i biti fin. Peći ih oko 12 minuta i kada se ohlade držati ih u metalnoj kutiji.



Potrebno je:

za testo:
220 g brašna
25 g kakao praha
150 g šećera
60 g putera
jaje
kašika meda

za fil:
100 g švabskog sira
60 g šećera
ekstrakt vanile
75 g kokosa
50 g seckanih lešnika

Način pripreme:

Zamesiti testo i umutiti fil od pobrojanih sastojaka, pa sve prekriti i ostaviti u frižideru 2 sata da se ohladi.
Oklagijom rastanjiti testo na foliji tako da se dobije pravougaonik oblika 20X30 cm pa premazati filom, urolati (krenuti od kraće stranice) i staviti u frižider da prenoći.
Zagrejati rernu na 190°C.Obloziti pleh papirom za pečenje. Rolat od testa iseći na kolutiće debljine 0,5 cm, a zatim ih ređati u pleh. Peći 8-10 minuta. Vaditi ih pleha i pustiti da se skroz ohlade a onda ih držati u kutiji gde mogu stajati i do 3 nedelje.

11 comments:

lusitania said...

odlicno taman trazim neke nove ideje...nego sta je to svabski sir????

Maja Babić said...

Lusitania, evo dok Maslinka ne stigne - svapski sir je kod nas izraz za sir, tj. mlecni proizvod sa jaaaako malo masnoce. Na oko izgleda kao neki namaz, nije u kriskama nego, a masnoce ima nesto uzasno malo, al' zato je i kiseo. Mislim da u njemu ima i surutke, nisam sigurna. Koristi se i za kolace, naravno dobro zasladjen. Ja ga licno ne volim, jer mi je malo prekiseo, radije uzmem punomasni sremski sir (kremast skroz), i zmurim na brojanje procenata masnoce i kalorija ;)

Maslinka, divni su ti keksici, narocito mi ove perece mame uzdah, jer sam nedavno nasla neki recept na netu i famoznu fotku, i primila se skroz, pravila, ali nisu mi uspeli uopste. A ja samo zelim fino testo i polukaramelisane kristalice secera odozgo. Mmmm...

Casa de vainilla said...

Predivni su!!! Bas bi mi leglo, u ove sitne sate, par ovih cokoladnih :)))

JA U KUHINJI... said...

lusitania mamajac ti je sve nelo objasnila (hvala Majo), komotno mozes koristiti neki blagi krem sir za te keksice :)

Unknown said...

Prekrasni keksići i uvijek dobro dođe neki novi recept!

lusitania said...

mamajaco i maslinka, puno hvala na objasnjenju, malo mi je jasnije, no da zabetoniram gradivo - jel taj svabski sir onda spada u istu kategoriju sireva kao philadelphija sir?

Sweet Corner said...

jedan ljepsi od drugog, prediivni su, a pereci fantasticni!!!

Josipa said...

juhuu, božićna keksomanija počela i baš me veseli vidjeti ovoliko recepata za keksiće na različitim blogovima koje pratim... bit će teško odlučiti se koje ću praviti za božić jer su svi pre prekrasni! moj favorit su keksi s čokoladom :)

cosmo2503 said...

Dok smo se okrenuli u ovoj napornoj godini, a već je stigla i Nova. Obožavam vrijeme "cookiemanije". Tada listamo sve časopise, a sada i blogove i tražimo šta ćemo praviti, kada ćemo praviti, OBOŽ
AVAM ove godine.
Ovi slatki pereci su ti prekrasni, tako su slatki i djeluju neodoljivo.

Maja Babić said...

Lusitania, nisam nikad probala Philadelphia-u, znam da je kremast, i u tom smislu pretpostavljam da ga mozes koristiti. Svapski sir je nemastan, a pretpostavljam da Philadelphia nije, ali mislim da sto se tice ukus neces pogresiti ni sa masnijim sirom, naprotiv.

Pozdravi!

Marija said...

Evo i ja da se prikljucim :)

Lusitania, Philadelphia nije u istoj kategoriji kao svapski. Cak se meni cini da je ona i za nijansu masnija od onih klasicnih krem sireva koje ovde koristimo (mislim na kremsi npr). Ali, s obzirom da je Maslinka vec rekla da krem sir moze, ja mislim da nema boljeg od Philadelphie za to :)

Post a Comment