Palenta sa povrćem

Da nije trebalo biti posno jelo u palentu bi dodala malo putera i parmezana a u povrće koje ide preko malo pancete mada i ovako bilo je jako fino i ukusno a posebnu notu daje palenta koja je prepečena na grill tiganju pa gotovo da ima ukus roštilja...



Potrebno je:

za palentu:
125 ml palente
400 ml vode
100 g brokolija
1 veza mladog luka
malo maslinovog ulja
so


za umak:
500 g pečuraka
500 g paradajza
1 manja glavica luka
100 ml soka od paradajza
malo maslinovog ulja
malo smeđeg šećera
so


Način pripreme:

Brokoli sam iseckala na manje cvetove i stavila da se kuva u slanoj, ključaloj, vodi 5 minuta. Onda sam ga izvadila (vodu sačuvala) i prelila ledenom vodom te dobro ocedila i sitno iseckala.


U 400 ml vode u kojoj sam kuvala brokoli stavila sam palentu i kuvala jedno 5-10 minuta stalno mešajući (dok se fino nije zgusnula). Sklonila sam je onda sa vatre u umešala sitno seckan brokoli i predhodno prodinstan luk. Sve fino promešala pa izlila u podmazanu vatrostalnu posudu dimenzija 18x30 cm, poravnala od gore i ostavila da se skroz ohladi.


U tiganju, na malo maslinovog ulja, prodinstala sam sitno seckan luk a onda dodala i na listiće seckane pešurke. Kada su pustile tečnost pa ta tečnost isparila dodala sam i na kockice seckan paradajz (prethodno oljušten i očišćen od semena), sok od paradajza i malo šećera. Dinstala sam dok se sve fino nije ukuvalo i omekšalo, jedno 15-20 minuta, a onda po potrebi dosolila.
Palentu sam isekla na 6 delova i na minimalnoj količini maslinogo ulja propržila je na grill tiganju.


Na tanjir za serviranje sam stavljala po 2 "kocke" palente i od gore prelila sosom od pečurki, ukrasila sa malo peršun lista i to je bilo to. Jako fino, lagano i ukusno jelo je bilo spremno.

Palentu je isprobala Evellina, ariana74 (1 i 2), BARBARA26, Maoz, opet Maoz...

10 comments:

cosmo2503 said...

Volim palentu na razne načine. Volim tvoje kreacije, toliko puta nam pokažeš kako se bez mesa može napraviti izvrstan ručak.

Vali said...

Obožavam palentu, a ovo kombinacija s brokulom me oduševila!

Sweet Corner said...

ja palentu mogu jesti samu, tako da bi ovo bio kompletni rucak za mene i to odlican!!!

Snježa said...

Koja ideja! Savršeno!

Vera said...

Stvarno super izgleda!

Shangri La Food said...

Predivno. Obožavam palentu, a grilana se obavezno priprema kad radimo roštilj. Doma ju isto nekada napravim na gril tavi

Josipa said...

palenta s brokulom mi zvuči genijalno! a i umak s pečurkama :)

jubistacha said...

Prekrasna kombinacija boja u ovom jelu mi se stvarno sviđa.

Ljilja said...

Bas sam se pitala zbog cega je palenta zelenkasta, kad ono brokoli. Fenomenalna ideja, bas mi se svidja.

Maja said...

Dopada mi se šta si napravila od obične palente. Probat ćemo :)
kiss

Post a Comment