Quinoa sa prazilukom




Potrebno je:

150 ml quinoe
300 ml vode
2 velika praziluka (poriluka)
oko 50 ml maslinovog ulja
4 čena belog luka
2 prepune šake badema
1 limet (ili limun)
so

i još:

1 cvet brokolija
maslinovo ulje
sok limeta (ili limuna)
so



Način pripreme:

Quinou sam dobro isprala pod mlazom hladne vode (obavezno to uradite da nebi bila gorka ili šta već) a onda prelila sa 300 ml vode. Kuvala sam je 15-ak minuta na slabijoj vatri tj. dok nije upila tečnost i omekšala.



Praziluk sam isekla na deblje kolutove i kuvala 4 minuta u slanoj, ključaloj, vodi.
Pomešala sam onda quinou, praziluk i prelila sledećom mešavinom: u tiganj sam stavila maslinovo ulje pa kada se zagrejalo dodala sitno seckan beli luk i badem sečen na "štapiće"... mešala sam non-stop i kada je počelo da dobija rumenu boju sklonila sam s vatre i prelila quinou sa prazilukom.
Sve sam fino izmešala, posolila, prelila sokom od limeta i servirala...



Uz ovo sam napravila i sasvim jednostavan brokoli tj. kuvala sam ga 5 minuta u slanoj, ključaloj, vodi, prelila hladnom vodom, dobro ocedila i onda začinila maslinovim uljem i sokom limeta... I sve se tako fino uklopilo...
Ovo se može jesti i toplo i hladno... Može biti salata, prilog ili glavno jelo... Bilo kako bilo jako je fino i ukusno i toplo vam preporučujem da probate...
Da, ako pravite quinou samo za ovo jelo možete je kuvati u vodi u kojoj ste kuvali brokoli ili praziluk...ja sam deo odvojila za muffine (recept sledi ovih dana) pa onda nisam inače bi...
Isprobala je Sanja, Pivce...

15 comments:

SweetSensation said...

divno! :)

jubistacha said...

Volimo quinoju, bas je fina. Ali poriluk nam nije najomiljenije povrce pa se pitam, moze li se zamjeniti s lukom ili nekim slicnim provcem?

MIMIHUMI said...

Odlican recept, volim quinou i cesto je pravim jer se jako brzo kuva.
Probacemo i ovu tvoju kombinacoju sa prazilukom. :)

Sweet Corner said...

jako mi se svidja, volim quinou, a ova kombinacija je savrsena!

Gaga said...

A šta je quinoa? Iskreno, ja pojma nemam...

melrose said...

Super recept, nisam nikada jela quinou!
Dodijelila sam ti nagradu Lemonade!!! Sve sto trebas uraditi ako je zelis prihvatiti je objaviti logo na svom blogu sa linkom na moj blog i listom 10 blogova kojima ti dodjeljujes nagradu (ako je uopce jos neko ostao:)))!

Andrea said...

U zadnje vrijeme stalno viđam quinou po trgovinama al nikako da je kupim. Ni ja nisam veliki fan poriluka, al ov bi zbog quinoe rado probala.:)

maslinka said...

Gago evo na brzinu sam nasla ovaj link gde mozes procitati malo o kinoi

merlose hvala ti veliko :)

i da praziluk se moze zameniti nekim drugim povrcem po izboru... ili luk ili tikvice ili tako nesto...

Marija said...

Nikako da je kupim... Super izgleda!

nlo said...

ni ja još nigdi kod nas nisam naletila na quinou, a baš bi je volila probati. moram u potragu jer sigurno je ima ako nigdi bar u dućanima zdrave prehrane.:)

jubistacha said...

Ja znam gdje se u moze kupiti quinoa (i ostale zitarice) u Zagrebu. Da ne reklamiram, svi ducani "zdrave prehrane" imaju zitarice na svojim policama :)

Ljilja said...

Uvek nesto lepo kod tebe :)

mamajac said...

Pridruzujem se grupi potpunih nepoznavaoca quinoe. Izgleda ti super sve ovo!

laura laurentiu said...

Pratim odavno tvoj blog i mi se čini vrlo lep i interesant. Sam naučila puno od tebe i zato te čekaju neke premije od smoje strane.
http://cuinabanateana.blogspot.com/2009/03/premii-noi-pentru-mine-pentru-voi.html

maninas said...

Super mi ovo zvuci! Obozavam kvinoju. Zakon je.

Post a Comment