Lepinjice i dinstano povrće

Juče sam pravila zelene krokete by monchislava i bili su zaista super ali pošto je nas dvoje koji to jedemo odmah sam videla da će nam količina biti velika pa sam ispržila pola a pola ostavila u frižideru da danas smislim šta i kako. I pošto sam za danas planirala dosta dinstanog povrća, nešto kao ratatouille, trebao mi je hleb uz to... a po glavi su mi se motale dalmatiove lepinje od pirekrompira i focaccia sa zelenim maslinama by nlo i onda su nastale ove zaista preukusne lepinje... mmmmm... bile su zaista super... Ali evo prvo recept za povrće a onda i za lepinje...





Za dinstano povrće...

Potrebno je:

1 srednji patlidžan
2 srednje tikvice
2 žute paprike
2 paradajza
1 praziluk
2 šake zelenih maslina
2 šake kapra
maslinovo ulje
suv bosiljak
svež bosiljak
svež peršun list
po želji ljuta paprika

Način pripreme:

Prvo sam patlidžan isekla na deblje krugove, oljuštila a onda iseckala na kockice, nasolila i ostavila da pusti gorčinu... A posle kada sam decu dovela iz škole i lepinjice pripremila i čekala da malo nadođu krenula sam s povrćem...
U većem tiganju ma maslinovom ulju prodinstala sam praziluk seckan na kockice a onda kada je malo porumeneo dodala sam tikvice seckane na kockice... pa posle par minuta (koliko mi je trebalo da isečem) papriku... pa onda patlidžan i na kraju sam oljuštila paradajz onim nožićem za ljušćenje krompira (bio je čvrst pa sam mogla jer me mrzelo da ga prelivam vrelom vodom pa hladim...) iseckala i to dodala... So nisam dodavala jer sam znala da slede slane stvari ali sam zato stavila malo suvog bosiljka... Krčkala tako povremeno mešajući dok povrće nije omekšalo a onda sam dodala seckane masline i kapar pa još malo krčkala i to je bilo to... Stavila u činiju za serviranje pa od gore sebi nasecala ljutu papričicu (dragi ne može pa nisam stavljala u toku kuvanja a vi ako smete i volite slobodno), svež bosiljak i ukrasila listom bosiljka...




Lepinjice...

Potrebno je:

250 g krompira
250 g blitve
100 g brokolija
1 čen belog luka
1 jaje
pola veze peršun lista
2-3 lista bosiljka
2 kašike parmezana
3 kašike kukuruznog brašna
6 kašika mekog brašna
25 g svežeg kvasca
70 ml toplog mleka
kašičica smeđeg šećera
so po potrebi




Način pripreme:

Blitvu sam očistila, blanširala, prelila hladnom vodom, ocedila što više i sitno iseckala.
Brokoli sam isekla na manje cvetove, kuvala 8 minuta u ključaloj vodi, prelila ledenom vodom, ocedila i u električnoj secalici sitno isekla.




Krompir sam obarilai izgnječila... pa sam onda tu dodala blitvu, brokoli, čen belog luka, jaje, peršun, bosilja, jaje, kukuruzno brašno...




Kvasac sam sa malo mleka i šećera stavila da nadođe pa dodala celoj onoj smesi i onda dodavala brašna koliko treba da se dobije fino testo... u mom slučaju to je bilo 6 punih kašika... Ostavila sam da nadođe... Pa onda rukama uzimala po deo testa i pravila lepinje što tanje... ređala u pleh i ostavila malo da nadođe a onda premazala maslinovim uljem i od gore stavljala kolutove zelenih maslina.




Pekla sam na 200 stepeni oko 20-25 minuta i onda sam se prepustila u uživanju u jako laganom a ukusnom ručku...




A evo i slike zelenih kroketa



Lepinje je pravila sanjanirvana...
Sanela je isprobala lepinje u okviru FBI rukavica i njene utiske možete videti ovde...

10 comments:

Вера said...

Tvoja kuhinja je jako specificna,sarenilo boja i ove prelepe lepinjice,na prvi pogled se zna da si ti u pitanju!

nlo said...

Predivan,lagan i zdravi obrok!

Monika said...

ne znam što mi je ljepše, povrće ili lepinjice :) sve izgleda prefino...odlično si sve ovo iskombinirala :)

Anonymous said...

Opet ja moram, tvoja jela stvarno fenomenalno izgledaju. Uvijek je šareno, premda mi se čini da zelena prevladava. :) Lepinjice izgledaju divno.

Maja said...

I ti si bila vrijedna ovih jesenjih dana :)
Obožavam tvoje kreacije i tvoje ideje, a ovo izgleda odlično :)

JA U KUHINJI... said...

hvala vam drage... svako vaše slovce mi mnogo znači :)

Natasha said...

Ove lepinjice mi genijalno izgledaju, i volela bih da ih probam, ali posto nisam preterano iskusna sa testom, uvek me plase recenice poput "dodati brasno da se dobije fino testo". Ne bih da davim, ali mozes li mozda da mi uporedis sa nekim drugim testom, kako bi otprilike to trebalo da izgleda?

JA U KUHINJI... said...

natasha dobro dosla na moj blog :)
"dodati brasna da se dobije fino testo" sam napisala jer sam ja radila sa ostatkom namirnica kao sto sam rekla pa nisam mogla tacno navesti kolicinu a i to uvek zavisi od vrste brasna i ko zna cega sve... sad kad bi ti rekla da ne treba biti tvrdo vec onako da se mesi a da se ne lepi za ruke da li bi ti pomogla :)... ma mislim da nemozes tu nista pogresiti... kad dobijes masu koja se ne lepi za ruke kada lagano mesis to je to... za razvlacenje opet posle koristis malo brasna da se ne lepi i bice o.k. veruj mi :)

Natasha said...

Ma! Nek' ide zivot! Probacu ovih dana, pa cemo videti. Javicu kako su ispale.

ROTKVICA said...

Kako mi promakoše lepinjice..... odlične su

Post a Comment